Rabat 5% dla Grupowiczów!

Rabat 5% dla Grupowiczów z grupy „Domowe trunki i nie tylko [..]

Przyłącz się do nas, dziel się swoimi uwagami i dokonaniami, szukaj porad i… otrzymaj rabat 5%!

 

Rabat możesz wykorzystać w sklepie stacjonarnym. Wystarczy, że w czasie płatności powiesz, że należysz do naszej grupy a sprzedawca naliczy odpowiedni rabat.

Rabat będzie obowiązywać tak długo jak należysz do naszego „tajnego stowarzyszenia” 🙂

 

Nie ma nas jeszcze dużo ale liczymy, że już niedługo urośniemy w siłę! Niech domowe trunki zaleją internety!

 

Grupa dostępna [ tutaj ] Przyłącz się!


Rabat 5% dla grupowiczów
Rabat 5% dla członków grupy „Domowe Trunki i nie tylko […]”
sobotnie warzenie 17.06.2017

Sobotnie warzenie z Centrum Domowych Alkoholi 17.06.2017

Sobotnie warzenie z Centrum Domowych Alkoholi

Jest to pierwsze wydarzenie z cyklu „Sobotnie Warzenie z Centrum Domowych Alkoholi”. Planujemy co jakiś czas organizować dla Was tego typu wydarzenia. Zapraszamy do śledzenia wydarzeń publikowanych na naszej stronie oraz na naszym Facebooku.

Zobacz jak warzy się piwo ze słodów, skorzystaj tego dnia z promocji na surowce, wymień doświadczenia, przyjdź na sobotnie warzenie!

 

Serdecznie zapraszamy. Warzymy piwo w stylu Gose. Poniżej przepis:

 

Składniki:

Słód pszeniczny 3,3 kg
Słód Pilzneński 1,8 kg
Słód Zakwaszający 0,5 kg
Chmiel SAAZ 17g
Kolendra 17g
Sól morska 25g
Mech irlandzki 10g
Drożdże MJ M20 BAVARIAN WHEAT

Zacieranie:

60 minut – 65*C bez kwaśnego słodu
40 minut – 65*C z kwaśnym
20 minut – 72*C
10 minut – 78*C


Wszystkie bieżące informacje na naszym Facebook’u [o tutaj]

sobotnie warzenie 17.06.2017
Zapraszamy na sobotnie warzenie z Centrum Domowych Alkoholi (17.06.2017)

 

Milk Ale

Milk Ale pierwsza krew

Milk Ale

Tak nasza testowa warka. Milk Ale. Piwo na bazie słodu Monachijskiego typ I z dodatkiem laktozy. Co z tego wyszło? No cóż… Dobre piwo! 🙂 Niska goryczka, duża słodycz miłe nuty karmelowe. Niestety mało trwała piana. Możliwe, że dodanie niewielkiej ilości słodu pszenicznego wpłynęło by dodatnio na jej trwałość. A jak i z czego powstało? Przepis poniżej.

Wielkość warki 24 L

IBU: 14

BLG: 17

Alko.: 7%

 

Składniki:

  1. Słód Monachijski typ. I 4 kg
  2. Słód Pale Ale 1 kg
  3. Słód karmelowy (30) 1,5 kg
  4. Słód Caramunich typ. III 0,5 kg
  5. Chmiel Lubelski 50g
  6. Laktoza 0,5 kg
  7. Drożdże Mangrove Jack M36

Wykorzystany sprzęt:

  1. Automatyczny kocioł zacierny COOBRA

Zacieranie (użyto 22L wody):

  1. 68°C – 60 min.
  2. 78°C – 15 min.

Wysładzanie:

Przelanie młóta wodą (7,6 L) o temperaturze 78*C.

Gotowanie:

  1. 75 min
  2. 15 min do zlikwidowania piany
  3. 45 min chmiel Lubelski 25g
  4. 15 min chmiel Lubelski 25g

Zadanie drożdży.

Butelkowanie:

Piwo zlane do butelek przy około 4 Blg. Dodaliśmy 4g glukozy na każdą butelkę 0.5l. Zabutelkowano 20 L piwa (40 butelek)


KOSZT 1 BUTELKI PIWA NA DZIEŃ 13.04.2017: 1,73 zł *

*Podana cena dotyczy zakupu w sklepie Centrum Domowych Alkoholi (sklep stacjonarny).


CHCESZ ZROBIĆ TAKIE PIWO? NAPISZ DO NAS PRZYGOTUJEMY DLA CIEBIE ZESTAW!



Milk Ale Milk Ale Milk Ale

płatki dębowe lekko opiekane

Płatki dębowe lekko opiekane – francuskie

Płatki dębowe lekko opiekane – francuskie

Płatki dębowe lekko opiekane w mniejszym stopniu dodają tanin do wina, natomiast mocniej podkreślają jego moc, świeżość i owocowość. Stabilizują kolor win czerwonych i podkreślają aromaty owoców użytych do produkcji wina.


płatki dębowe lekko opiekane

Kapslownica Stołowa

Kapslownica stołowa REVOLUTION

Kapslownica stołowa REVOLUTION

Nowa kapslownica stołowa. Przyjdź do nas i wypróbuj jak działa! Pożyczymy Ci butelkę, kapsel a Ty zobaczysz jak łatwo się nią kapsluje!

 

Nowatorski, opatentowany system sprawia, że kapslowanie jest niezwykle lekkie. Butelkę można zakapslować używając tylko siły jednego palca!

Możliwość zamykania butelek: od 9cm do 36cm wysokości

Głowica: 26mm z magnesem podtrzymującym kapsel. W zestawie głowica do dużych kapsli.

 

Niezwykle solidnie wykonana, profesjonalna  kapslownica stołowa. Posiada regulowaną wysokość dzięki czemu możemy zamykać butelki, butelki do piwa o różnej wysokości od 9cm wysokości do 36cm.

Głowica 26mm przeznaczona do zamykania standardowych kapsli piwowarskich (sprawdź naszą ofertę na różnokolorowe kapsle do piwa).
Wewnątrz głowicy zamocowany jest magnes który podtrzymuje kapsel. Wystarczy wyregulować wysokość kapslownicy pod butelki które będziemy napełniać piwem, cydrem, winem czy innym płynem, a następnie mocować kapsle na magnesie w głowicy , podkładać butelki i jednym „sprężystym” ruchem dźwignią w dół zamykać butelki. Kapslownica bardzo solidnie i ściśle zamyka butelki.

W podstawie kapslownicy nawiercone są otwory dzięki którym można przykręcić kapslownicę do blatu.

Jeżeli ta kapslownica nie spełnia wymagań zapraszam do zapoznania się z pełną ofertą kapslownic do piwa.


Produkt również dostępny on-line w sklepie spiritferm.biz -> tutaj ->


Zobacz jak działa:


Kapslownica Stołowa

Wino z koncentratu soku winogronowego

Wino z koncentratu. Szybko, smacznie i przyjemnie!

Poniżej przedstawiamy opis i film pokazujący jak przygotować wino z koncentratu soku winogronowego.

 

Kilka słów na ten temat:

Winopak inaczej nazywany także koncentratem, ekstraktem winnym, wine-kitem, gotowcem, to nic innego jak naturalny, skoncentrowany sok winogronowy przygotowany do fermentacji w domu. Gotowy zestaw prócz soku zawiera wszelkie niezbędne składniki niezbędne do przygotowania trunku jak: drożdże, środek stabilizujący, środek klarujący czy też zioła. Produkcja wina z winopaku, soku winogronowego, jest bardzo prosta (jest idealna dla osób początkujących, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę winiarską), nie zachodzi niebezpieczeństwo zakażenia moszczu nieprzyjaznymi mikroorganizmami i z góry wiadomo, jaką będzie miało zawartość alkoholu po fermentacji.


Etap 1: przygotowanie do fermentacji.

Gotowy moszcz do fermentacji otrzymujemy poprzez rozcieńczenie koncentratu soku winogronowego odpowiednią ilością czystej wody (dokładny przepis znajdziemy zawsze w instrukcji), następnie dodajemy drożdże winne i czekamy, aż nasze wino odfermentuje.

 


Etap 2: ściąganie znad osadu, klarowanie

Po zakończonej fermentacji, stan cukru zmierzony za pomocą cukromierza powinien wskazywać 0 lub poniżej. Należy przeprowadzić dwie próby jedna po drugiej w odstępie 2 dni. Zmniejszająca się wartość na wskaźniku oznacza, że proces fermentacji postępuje nadal i trzeba jeszcze poczekać, a gdy wartość pozostaje niezmienna oznacza to, że nastaw przestał fermentować. Trunek nie powinien smakować słodko.
Należy teraz przelać nastaw do czystego pojemnika za pomocą rurki do obciągu żeby się pozbyć osadu. Dodajemy zawartość torebki oznaczonej symbolem „H” (stabilizator) i dokładnie mieszamy. Wskazane jest dość intensywne mieszanie nastawu w celu pozbycia się dwutlenku węgla powstałego w wyniku fermentacji. Dwutlenek węgla hamuje proces klarowania i wpływa na dojrzewanie trunku.

Proces zlewania znad osadu należy powtórzyć 2-3 razy w odstępie 8-10 dni. Po 2-3 zlaniach wino z soku winogronowego powinno być już całkiem klarowne, gotowe do butelkowania i dojrzewania.

 


Etap 3: Butelkowanie i dojrzewanie.

Kiedy wino (wino z koncentratu soku winogronowego), po zakończonej fermentacji i 3-4 zlaniach znad osadu jest już klarowne, możemy przystąpić do jego butelkowania. Wino zlewamy do czystych butelek. Po zakorkowaniu butelki powinny postać kilka dni w pozycji stojącej, tak by korek mógł się dobrze ułożyć w szyjce butelki. Po tym czasie butelki możemy przełożyć na płask.

Młode wino ma wyraźny owocowy, gronowy smak, jak każde młode wino jest lekko szczypiące w język. Potrzebuje teraz 3-4 miesięcy leżakowania i dojrzewania by nabrało pełnego smaku. Dojrzewający trunek możemy wzbogacić płatkami dębowymi by podkręcić jego smak, nadać mu więcej aromatów, pikantności, winnej cierpkości i wzmocnić jego kolor. Płatki dębowe rewelacyjnie poprawiają smak wina, to nasze domowe wino z koncentratu soku winogronowego będzie niejednokrotnie lepsze od wina kupionego w sklepie.

 

Nalewka pomarańczowa

Nalewka pomarańczowa na rumie. Szybki przepis!

Nalewka pomarańczowa na rumie. Szybki przepis!

Dziś – nalewka pomarańczowa na rumie! Szybki i prosty przepis dający wiele miłych doznań smakowych 🙂 Nalewka łatwo się klaruje i nie wymaga uciążliwej filtracji. Po 3 tygodniach można spokojnie próbować. Poniżej przepis i filmik pokazujący jakie to proste!

 

Składniki:

  • 2L alkoholu 40%
  • 5 łyżek miodu
  • 3 goździki
  • 5 – 7 kawałków kory cynamonu
  • 3 zaprawki Jamaica Light Rom (marki Strands) lub biały rum kupiony w sklepie
  • Skórka z 1,5 pomarańczy

Wykonanie:

Nie będzie to proste ale zaczynajmy. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 2,5 tygodnia. Oddzielić skórki, goździki, cynamon. Przefiltrować lub odstawić do wyklarowania a następnie spożywać z uśmiechem 🙂

Na zdrowie! Z nami się uda!



Nalewka pomarańczowa

Nalewka z pigwowca

Nalewka z pigwowca

Nalewka z pigwowca made by CDA 🙂

W Centrum Domowych Alkoholi powstała nalewka z pigwowca. Poniżej przepis i film przedstawiający nasze zmagania.

 

Składniki (na każdy kg owocu):

  • 1 kg pigwowca,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki korzenia arcydzięgla
  • skórka pomarańczy z połowy pomarańczy,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • 50 ml rumu (na potrzeby filmu można zastosować zaprawkę rumową)

Wykonanie:

Zalać pigwowca alkoholem 1l (70%). Pozostawić na 3 tygodnie. Zlać po tym czasie. Owoce zasypać cukrem i potrząsać aż się rozpuści. Następnie zlać. [wyjętych owoców nie wyciskać. Zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie. Powstanie z nich delikatniejsza nalewka z pigwowca.]

Dodać pozostałe składniki i odstawić na 2 tygodnie po tym czasie odcedzić i pozostawić na 3 miesiące dojrzewania.

Smacznego!


Zobaczcie jak to było:


 

 

 

nalewka z pigwowca
Tak się klarowała i dojrzewała…
nalewka z pigwowca
Na zdrowie!
Pompka do pipet

Pompka do piepet

Pompka do pipet

Pompka do pipet jest uzupełnieniem do dostępnych u nas pipet laboratoryjnych 1ml i 5ml. Pozwala na łatwe i precyzyjne pobieranie i wypuszczanie płynu.

 

Zasada działania:

  1. Pipetę wciskamy do poziomego otworu gruszki.
  2. Po naciśnięciu, powietrze z gruszki zostaje usunięte.
  3. Zanurzamy koniec pipety w płynie który chcemy pobrać i naciskamy przycisk na gruszce (ten ze strzałką w stronę gruszki), płyn zostanie zassany. Przyciskiem możemy precyzyjnie nabrać ilość płynu.
  4. Aby wypuścić płyn należy przycisnąć guzik ze strzałką skierowaną w stronę końca szklanej pipety.

Produkt również dostępny on-line w sklepie spiritferm.biz -> tutaj ->


Pompka do pipet

Pipeta 1ml

Pipeta 1ml – precyzyjna

Precyzyjna, laboratoryjna Pipeta 1ml (szklana)

Pipeta 1ml – precyzyjne i wygodne pobieranie próbek!

Parametry:

Pojemność: 1ml
Podziałka: 0,01ml
Temperatura cieczy wzorcowania: 20*C

Do prawidłowego działania pipety niezbędna jest pompka do pipet, która pozwala na zasysanie i wypuszczanie cieczy.

Produkt również dostępny on-line w sklepie spiritferm.biz -> tutaj ->


Pipeta 1ml
Pipeta 1ml