godziny otwarcia - Centrum Domowych Alkoholi

Godziny otwarcia CDA

Nowe godziny otwarcia!

Ze względu na opinie klientów postanowiliśmy zmienić godziny otwarcia sklepu.

O października bieżącego roku w czwartki i piątki sklep będzie czynny od godziny

12:00 do 20:00

Zapraszamy na zakupy!


godziny otwarcia - Centrum Domowych Alkoholi

Centrum Domowych Alkoholi sobota

Dodatkowy dzień na zakupy!

Centrum Domowych Alkoholi otwiera się w soboty!

Otwieramy sklep w każdą ostatnią sobotę miesiąca! Zaczynam od września.

Pierwsza czynna sobota wypada w dniu 30.09. Sklep będzie czynny w godzinach 10:00 – 14:00

W te piękne dni będziemy się starać warzyć piwo. Śledźcie nasz profil o wszystkim będziemy informować na bieżąco.
Do zobaczenia!


Centrum Domowych Alkoholi sobota

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki #2017

Nalewka z czarnej porzeczki

Zobaczcie jak powstała nasza nalewka z czarnej porzeczki. Poniżej przepis, materiał filmowy i kilka fotek.

 

Składniki:

  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 500 g cukru
  • 1,5 l alko 60%
  • zaprawka Jamaica Rom (można zastąpić ciemnym rumem sklepowym)

Jak przygotować:

Do butelki 750ml należny wlać zaprawkę i dopełnić alkoholem 60%, wstrząsnąć i odstawić na 24h.
Porzeczki umyć, oskubać z gronek, całość umieścić w słoju przesypując warstwowo cukrem. Owoce zalać rumem i pozostałym alkoholem tak aby przykrył owoce, odstawić na 1,5 miesiąca w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrować (ja dodatkowo odciskam owoce korzystając z niewielkiej praski) i przelać do butelek. Odstawić do leżakowania na 3-6 miesięcy.


Zobaczcie jak powstała:


Nalewka – sesja 🙂

Nalewka z czarnej porzeczki Nalewka z czarnej porzeczki Nalewka z czarnej porzeczki

Belgian Dubbel

Belgian Dubbel „Belgijska Dubeltówka”

Belgian Dubbel „Belgijska Dubeltówka”

Przedstawiam kolejny przepis na piwo ze słodów. Dziś Belgian Dubbel „Belgijska Dubeltówka”. Piwo zdecydowanie dla osób, które lubią mocniejsze piwa. Bardzo ładnie dojrzewa, nabierając szlachetności. Słodowe aromaty, szczególnie ze słodu Biscuit. Ładna bursztynowa barwa. Piwo degustowaliśmy w czasie „Czwartkowego Warzenia Piwa z Centrum Domowych Alkoholi„.

 

A z czego powstało?

 

Belgian Dubbel (wielkość warki 23L)

Składniki:

Słód Pilzneński 4 kg
Słód Abbey 1 kg
Słód Crystal 0,3 kg
Słód Biscuit 0,5 kg
East Kent Goldings 50 g
Cukier kandyzowany 0,5 kg
Mech irlandzki
Mangrove Jack drożdże piwowarskie M31 BELGIAN TRIPEL 10g

Zacieranie 22L wody:

52*C – 5 min
63*C – 90 min
78*C – 15 min
Wysładzanie 6,5L wody 78 oC

 

Gotowanie 1 godzina 20 minut

Chmielenie:

East Kent Goldings 25 g – 60 minut
East Kent Goldings 25 g + cukier kandyzowany + mech irlandzki – 10 minut
Schłodzenie warki i zadanie drożdży.

IBU: 29
ALKO: ok 7%


KOSZT 1 BUTELKI PIWA NA DZIEŃ 31.05.2017: 1,65 zł *

*Podana cena dotyczy zakupu w sklepie Centrum Domowych Alkoholi (sklep stacjonarny).


A było to tak 🙂


Belgian Dubbel
Belgijska Dubeltówka
czwartkowe warzenie

Czwartkowe warzenie piwa 27.04.2017

Pierwsze czwartkowe warzenie piwa z Centrum Domowych Alkoholi…

już za nami 🙂 Zobaczcie jak było na poniższym filmiku. Zapraszamy na kolejne „Czwartkowe warzenie piwa z Centrum Domowych Alkoholi”

 

A co warzyliśmy w tym dniu? Poniżej przepis.

 

Warzyliśmy Irish Stout’a (Dark Side of Chocolate).

Przepis:

Wielkość Warki: 23L
IBU: 27
Ekstrakt: 10 BLG

Słody:

W. Pala Ale 4,15 kg
Płatki jęczmienne 0,66 kg
Jęczmień palony 0,66 kg
Caraaroma 0,5 kg
Brown Thomas Fawcet 0,2 kg
Pszeniczny 0,1 kg

Chmiel:

East Kent Goldings 75g

Zacieranie (ilość wody do zacierania: 21L )

69*C – 60 min
78*C – 15 min

Wysładzanie – ilość wody 7L temp. 78*C

Chmielenie:

EKG 25g – 60 min
EKG 50g – 5 min

Drożdże:

MJ’s M42


A tak było:


czwartkowe warzenie
I degustacja też była 🙂
nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy „Pigwowa Gospodarska”

Nalewka z pigwy.

Dziś nalewka z pigwy, według poniższego przepisu. Poniżej filmik pokazujący produkcję tego zacnego trunku.

„Pigwowa Gospodarska” to stosunkowo łatwa nalewka a jednocześnie dająca wiele przyjemność.

Składniki:

1 kg krojonej pigwy
1l 45% wódki
1/2 kg cukru
1/4 l spirytusu

Przygotowanie:

Pigwę drobno pokroić. Zalać 45% wódką. Odstawić na 6 tygodniu, najlepiej w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie oddzielić owoce od alkoholu. Owoce zasypać cukrem i odstawić aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i do momentu powstania soku (u nas zajęło to 3 dni). Sok zlać i połączyć z wcześniej zlanym alkoholem. Dolać spirytus. Wymieszać i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać znad osadu lub przefiltrować.
Osobiście polecam worek filtracyjno-zacierny. Po przefiltrowaniu przez niego pozostaje tylko drobny pyłek, który bardzo ładnie i szybko opada na dno. Potem wystarczy jedynie zlać znad osadu i po kłopocie 🙂

 

Dodatkowe opcje na czas sezonowania nalewki:


Filmik obiecany:


nalewka z pigwy
Pigwa z dębem
nalewka z pigwy
Pigwa z pieprzem
nalewka z pigwy
Pigwa z wanilią
zlewanie piwa do corneliusa

Zlewanie piwa do Corneliusa

Zlewanie piwa do Corneliusa

Kolejny film pokazujący jak postępować z kegiem. Dziś zlewanie piwa do corneliusa.

Cornelius keg – znany także jako soda keg, Corny, w Polsce najczęściej określany jako keg od Pepsi. Dostępny jest w dwóch pojemnościach idealnych dla domowych piwowarów 9L i 19L.

Na rynku dostępne są kegi produkcji włoskiej i chińskiej. Chińskie są sporo tańsze, natomiast włoskie są dużo lepiej wykonane i trwalsze.

Podczas zlewania piwa do kega pamiętajmy o:
– wymyciu i zdezynfekowaniu kega przed jego napełnieniem,
– „wypłukaniu” powietrza z kega przed przystąpieniem do zlewania,
– keg napełniamy piwem do wysokości 2-3cm poniżej rurki dozującej CO2,
– po napełnieniu kega, dokładnie zamykamy pokrywę, staramy się dobrze ułożyć uszczelkę i ponownie „wypłukujemy” powietrze które mogło dostać się do środka przy zlewaniu piwa,
– od razu przystępujemy do gazowania piwa w kegu.


Wszystko co potrzebne do domowego wyszynku znajdziecie [ tutaj ] *

*link przekierowuje na stronę spiritferm.biz (sklep internetowy).


Zapraszamy na film:


zlewanie piwa do corneliusa

Podłączenie butli do Corneliusa

Podłączenie butli do Corneliusa

Podłączenie butli do Corneliusa

Poniżej znajdziecie filmik pokazujący podłączenie butli do Corneliusa. Zobaczcie jakie to łatwe!

 

Cornelius keg – znany także jako soda keg, Corny, w Polsce najczęściej określany jako keg od Pepsi. Dostępny jest w dwóch pojemnościach idealnych dla domowych piwowarów 9L i 19L.

Na rynku dostępne są kegi produkcji włoskiej i chińskiej. Chińskie są sporo tańsze, natomiast włoskie są dużo lepiej wykonane i trwalsze.

Doskonale sprawdzają się do dojrzewania i wyszynku piwa, w domu i na działce, na grillu czy przy ognisku.

Keg wyposażony jest w 2 zawory (IN – aby podpiąć gaz, OUT – którym piwo opuszcza beczkę) oraz właz inspekcyjny, który umożliwia łatwe mycie i dezynfekcję wnętrza, oraz pozwala na jego napełnianie.


Wszystkie akcesoria potrzebne do domowego wyszynku znajdziecie [ tutaj ]


Podłączenie butli do corneliusa:


Podłączenie butli do Corneliusa

Płatki dębowe

Płatki dębowe – Test w alkoholu

Płatki dębowe dziś test w alkoholu.

Płatki dębowe stają się coraz bardziej popularnym dodatkiem w tworzeniu alkoholi mocnych. Używane są do wódek o smaku dębowym, do śliwowic, różnych rodzajów brandy owocowych czy nalewek.

Alkohol z dodatkiem płatków nabiera tego charakterystycznego aromatu który powstaje podczas leżakowania w beczce dębowej oraz koniakowego koloru.

Jeżeli chodzi o kolor to alkohol łapie go bardzo szybko. Jeżeli chodzi o smak i aromat, płatki powinny pozostać w kontakcie z alkoholem na kilka tygodni.

Do testu użyte zostały płatki francuskie i alkohol 40%. W każdej z buteleczek zostało nalane 350ml alkoholu i dodamy do nich po 0,35 grama płatków dębowych, co będzie odpowiadało ilości 1g na litr.


Zresztą zobaczcie na filmie:


Płatki dębowe