Nalewka pomarańczowa

Nalewka pomarańczowa na rumie. Szybki przepis!

Nalewka pomarańczowa na rumie. Szybki przepis!

Dziś – nalewka pomarańczowa na rumie! Szybki i prosty przepis dający wiele miłych doznań smakowych 🙂 Nalewka łatwo się klaruje i nie wymaga uciążliwej filtracji. Po 3 tygodniach można spokojnie próbować. Poniżej przepis i filmik pokazujący jakie to proste!

 

Składniki:

  • 2L alkoholu 40%
  • 5 łyżek miodu
  • 3 goździki
  • 5 – 7 kawałków kory cynamonu
  • 3 zaprawki Jamaica Light Rom (marki Strands) lub biały rum kupiony w sklepie
  • Skórka z 1,5 pomarańczy

Wykonanie:

Nie będzie to proste ale zaczynajmy. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 2,5 tygodnia. Oddzielić skórki, goździki, cynamon. Przefiltrować lub odstawić do wyklarowania a następnie spożywać z uśmiechem 🙂

Na zdrowie! Z nami się uda!



Nalewka pomarańczowa

Nalewka z pigwowca

Nalewka z pigwowca

Nalewka z pigwowca made by CDA 🙂

W Centrum Domowych Alkoholi powstała nalewka z pigwowca. Poniżej przepis i film przedstawiający nasze zmagania.

 

Składniki (na każdy kg owocu):

  • 1 kg pigwowca,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki korzenia arcydzięgla
  • skórka pomarańczy z połowy pomarańczy,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • 50 ml rumu (na potrzeby filmu można zastosować zaprawkę rumową)

Wykonanie:

Zalać pigwowca alkoholem 1l (70%). Pozostawić na 3 tygodnie. Zlać po tym czasie. Owoce zasypać cukrem i potrząsać aż się rozpuści. Następnie zlać. [wyjętych owoców nie wyciskać. Zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie. Powstanie z nich delikatniejsza nalewka z pigwowca.]

Dodać pozostałe składniki i odstawić na 2 tygodnie po tym czasie odcedzić i pozostawić na 3 miesiące dojrzewania.

Smacznego!


Zobaczcie jak to było:


 

 

 

nalewka z pigwowca
Tak się klarowała i dojrzewała…
nalewka z pigwowca
Na zdrowie!
Pompka do pipet

Pompka do piepet

Pompka do pipet

Pompka do pipet jest uzupełnieniem do dostępnych u nas pipet laboratoryjnych 1ml i 5ml. Pozwala na łatwe i precyzyjne pobieranie i wypuszczanie płynu.

 

Zasada działania:

  1. Pipetę wciskamy do poziomego otworu gruszki.
  2. Po naciśnięciu, powietrze z gruszki zostaje usunięte.
  3. Zanurzamy koniec pipety w płynie który chcemy pobrać i naciskamy przycisk na gruszce (ten ze strzałką w stronę gruszki), płyn zostanie zassany. Przyciskiem możemy precyzyjnie nabrać ilość płynu.
  4. Aby wypuścić płyn należy przycisnąć guzik ze strzałką skierowaną w stronę końca szklanej pipety.

Produkt również dostępny on-line w sklepie spiritferm.biz -> tutaj ->


Pompka do pipet

Pipeta 1ml

Pipeta 1ml – precyzyjna

Precyzyjna, laboratoryjna Pipeta 1ml (szklana)

Pipeta 1ml – precyzyjne i wygodne pobieranie próbek!

Parametry:

Pojemność: 1ml
Podziałka: 0,01ml
Temperatura cieczy wzorcowania: 20*C

Do prawidłowego działania pipety niezbędna jest pompka do pipet, która pozwala na zasysanie i wypuszczanie cieczy.

Produkt również dostępny on-line w sklepie spiritferm.biz -> tutaj ->


Pipeta 1ml
Pipeta 1ml
Beczki termos

Beczki termos z kranem

Beczki termos z kranem

To idealne rozwiązanie dla piwowarów, którzy zacierają brzeczkę metodą dekokcji. Beczki termos doskonale zastąpią kartony wypełnione styropianem lub lodówki turystyczne. Utrzymanie temperatury będzie prostsze a dzięki wbudowanemu kranikowi pobranie do ponownego podgrzania części zacieru ułatwione. Kranik pomoże również przy późniejszym zlewaniu brzeczki. Piwo dwu- , trzywarowe będzie teraz prostsze w wykonaniu!

Mogą się również przydać w trakcie przygotowania wody do wysładzania. Przed zakończeniem zacierania należy przelać wodę o odpowiedniej temp. do beczki termos następnie w odpowiednim momencie odkręcić kranik i przeleć młóto wodą. Bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które nie posiadają dużego garnka do podgrzania wody.

 

Beczka termos to specjalnie skonstruowana beczka, z dobrą izolacją, której zadaniem jest utrzymywanie temperatury cieczy będącej w środku (temperatury zimnej jak i ciepłej). Mają wiele zastosowań. Często używane są na treningach sportowych do utrzymywania niskiej temperatury napojów dla sportowców.


Produkt również dostępny on-line w sklepie spiritferm.biz -> tutaj ->

Beczki termos
Dostępne pojemności: 17L, 27L, 43L

wino z jabłek

Wino z jabłek i nalewka z moszczu.

Przepis na wino z jabłek plus nalewka jabłkowa (z moszczu)

Niedawno zabraliśmy się za wino z jabłek. Postawiliśmy na pełne wykorzystanie owocu a co więcej na zrobienie dwóch rodzai trunku z tych samych owoców. Można się skrzywić ale…

Wyszło na prawdę nieźle! Wino co prawda jeszcze pracuje ale idzie zdecydowanie w dobrym kierunku, natomiast nalewka już wiem, że będzie zjawiskowa. Nie za słodka o dobrze wyczuwalnym aromacie jabłkowy ale o smaku i innych odczuciach organoleptycznych napiszemy później po ostatecznej degustacji. Dziś przepis oraz filmik z produkcji, gdybyście mieli ochotę pójść naszymi krokami.

 

Wino z jabłek:

Składniki:

Wykonanie:

Pocięte i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zasypujemy cukrem, pectolasą i kwaskiem cytrynowym, co kilka warstw. Odstawiamy na w ciepłym miejscu aż wypuszczą sok.

Następnie dolewamy wody i wyciągamy jabłka (nie wyciskamy ich) i przekładamy, na przykład do słoika (przydadzą się później).

Uaktywniamy drożdże. W międzyczasie przepłukujemy rodzynki gorącą wodą. Dodajemy do nastawu. Dodajemy drożdże i pożywkę. Co jakiś czas sprawdzamy czy nasze wino ma jeszcze cukier jeżeli nie, można go dodać, jednak niewielkimi partiami. Wino powinno się zlewać a powstający na dnie osad wyrzucać. Martwe drożdże mogą nadawać winu nieprzyjemny smak i zapach.

Nalewka jabłkowa (z moszczu):

Wyjęte jabłka zalewamy 60% alkoholem. Na każdy kilogram moszczu 1L alkoholu. Odstawiamy na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn a owoce wycisnąć, najlepiej korzystając z pracy. Odstawić do klarowania lub przefiltrować. Dla smaku można dodać cynamon w korzę i kilka goździków.

Tyle w części pierwszej 🙂 Niedługo opublikujemy zlewanie wina i nalewki oraz podzielimy się wrażeniami z ostatecznej degustacji. Zapraszamy.


A tak to wyglądało:


i jabłko na deser:

wino z jabłek
Wykorzystana materia jabłkowa 🙂
Notes na przepisy domowe nalewki

Notes na przepisy Domowe nalewki i likiery

Notes na przepisy Domowe nalewki i likiery

Bardzo ładnie wydana i praktyczna książka. Notes na przepisy Domowe nalewki zawiera wiele przepisów oraz mnóstwo miejsca na zapisanie własnych przepisów. Idealny sposób na zgrupowania wszystkich swoich przepisów w jednym miejscu. Czas pozbyć się wielu kartek z przepisami, które nie zawsze da się znaleźć 🙂

 

A wydawca na ten temat:

Ten pełen uroku notes pomoże Ci zebrać w jednym miejscu przepisy na nalewki i likiery – i te od pokoleń wykorzystywane w twojej rodzinie, i te całkiem niedawno znalezione w czasopismach czy na blogach internetowych.
Dzięki podziałowi na części odszukanie potrzebnej receptury nie będzie sprawiać trudności. Korzystanie z notesu ułatwiają także kolorowe przekładki.
Ponadto proponujemy nasze przepisy na nalewki i likiery – kto wie, może zdecydujesz się je wypróbować? Znajdziesz tu również przydatne informacje o wyrobie tych szlachetnych trunków.


Autor: praca zbiorowa
Rok wydania: 2016
ISBN: 978-83-274-3708-2
Strony: 160
Format: 16.5×20
Oprawa: oprawa broszurowa
Data wprowadzenia: 2016-05-30


Produkt również dostępny on-line w sklepie spiritferm.biz -> tutaj ->


Notes na przepisy domowe nalewki
Notes na przepisy domowe nalewki
Notes na przepisy domowe nalewki
Notes na przepisy domowe nalewki
Notes na przepisy domowe nalewki
Notes na przepisy domowe nalewki
SpiritFerm TC6 BlackMagic

SpiritFerm TC6 BlackMagic

SpiritFerm TC6 BlackMagic – Nowa formuła, nowa jakość!

Drożdże turbo do fermentacji każdego rodzaju nastawu – SpiritFerm TC6 BlackMagic: cukru, glukozy, owoców, przetworów, zacierów, miodu, melasy, etc…

 

Masa netto: e 120g
Skład: drożdże, węgiel aktywny, pożywka dla drożdży

 

Sposób użycia: rozpuścić 6 lub 7 kilogramów cukru w ciepłej wodzie (w tym momencie możemy dodać owoce czy inne składniki które chcemy fermentować) i dopełnić pojemnik fermentacyjny do 25L objętości ciepłą wodą. Do nastawu o temperaturze 25-300C wsypać zawartość saszetki i dokładnie wymieszać. Optymalna temperatura fermentacji 20-300C, czas fermentacji 3 do 5 dni.
Drożdże SpiritFerm TC6 BlackMagic można łączyć w większe nastawy bez obaw o przegrzanie się nastawu.

 

BlackMagic to nowa formuła drożdży turbo, łącząca w sobie szybkość fermentacji i czystość. BlackMagic to drożdże połączone w odpowiedniej proporcji z węglem aktywnym który podczas fermentacji wpływa na większą czystość odfermentowanego nastawu. Odfermentowany i sklarowany nastaw ma biały kolor a nie jak w przypadku większości drożdży turbo lekko żółtawy. Smak i zapach cukrówki są neutralne, bez nieprzyjemnych aromatów.

Pierwsze testy wypadły wyjątkowo optymistycznie. W temperaturze otoczenia 21-220C nastaw z 6kg cukru zakończył fermentację w 3,5 dnia dając nadspodziewanie dobre rezultaty organoleptyczne.


Produkt również dostępny on-line w sklepie spiritferm.biz -> tutaj ->



A tu trochę testujemy:


SpiritFerm TC6 BlackMagic
SpiritFerm TC6 BlackMagic
SpiritFerm TC6 BlackMagic
SpiritFerm TC6 BlackMagic
Domowy wyrób alkoholi

Domowy Wyrób Alkoholi

Książka „Domowy Wyrób Alkoholi”

„Domowy Wyrób Alkoholi” to wspaniałe kompendium wiedzy z tematyki wyrobu domowych trunków. Pięknie wydana i zilustrowana. Zawiera wiele przepisów i praktycznej wiedzy. Bardzo szeroka tematyka poczynając od wyrobu wina przez nalewki, piwa, cydry do miodów pitnych. Doskonała na prezent oraz jako poszerzenie biblioteczki, każdego pasjonata domowych trunków.

 

A wydawca piszę o niej tak:

Dobrze przygotowany domowy alkohol to przede wszystkim wspaniały smak, aromat i kolor. Zaprezentowane receptury, przekazywane często z pokolenia na pokolenie, to wypróbowane sposoby na wyśmienite miody pitne, wina, babcine nalewki, wódki, napitki czy piwa.

Książka przeprowadzi czytelnika przez wszystkie etapy produkcji alkoholu – od doboru odpowiednich składników przez przyrządzanie po przechowywanie trunków.


Produkt również dostępny on-line w sklepie winohobby.biz -> tutaj ->


Domowy wyrób alkoholi


Domowy Wyrób Alkoholi


Domowy Wyrób Alkoholi


Domowy Wyrób Alkoholi
„Domowy Wyrób Alkoholi”

Ekstrakt chmielowy – HOP SHOT 25ML

HOP SHOT 25ml – ekstrakt chmielowy płynny

Ekstrakt chmielowy w opakowaniu 25ml wystarcza na 70-150L piwa.

HOP SHOT to w 100% naturalny olejek/wyciąg chmielowy uzyskiwany w wyniku opatentowanego procesu. Dzięki temu wyjątkowemu procesowi uzyskany został aromatyczny wyciąg chmielowy.

HOP SHOT wprowadza jedynie frakcje aromatyczne – nie podnosi goryczki w piwie!

HOP SHOT dodaje się do piwa po jego odfermentowaniu a przed butelkowaniem. Opakowanie zawiera 25ml ekstraktu chmielowego co wystarcza na 70-150L piwa.

Dzięki HOP SHOT możemy wprowadzić dodatkowe aromaty chmielowe do naszego piwa bez zwiększania jego goryczki (co następuje podczas dodawania chmielu).

HOP SHOT doskonale sprawdzi się jako dodatek do brew kitów w których aromaty chmielowe są słabo wyczuwalne.

 

Dostępne aromaty serii HOP SHOT:

Aromat SPICY (korzenny) – nadaje piwu korzenny, trawiasty charakter, wzmagając pełnie smaku piwa.

Aromat FLORAL (kwiatowy) – nadaje świeży smak kwiatowy i owoców tropikalnych.

Aromat HERBAL (ziołowy) – nadaje świeży ziołowy charakter, zmniejszając posmak drożdży i siarki.

Aromat CITRUS (cytrusowy) – nadaje wyrazisty cytrusowy charakter z domieszką nuty kwiatowej.

Aromat IPA – znakomicie uwydatnia charakter smaku i zapachu w piwie India Pale Ale.

Aromat HERO – specjalnie dobrana mieszanka uwydatniająca smak piwa szczególnie przy niskiej zawartości alkoholu.

 


Produkt również dostępny on-line w sklepie spiritferm.biz -> tutaj ->


ekstrakt chmielowy
Poznajcie nasze ekstrakty chmielowe 🙂