Domowy wyrób alkoholi

Domowy Wyrób Alkoholi

Książka „Domowy Wyrób Alkoholi”

„Domowy Wyrób Alkoholi” to wspaniałe kompendium wiedzy z tematyki wyrobu domowych trunków. Pięknie wydana i zilustrowana. Zawiera wiele przepisów i praktycznej wiedzy. Bardzo szeroka tematyka poczynając od wyrobu wina przez nalewki, piwa, cydry do miodów pitnych. Doskonała na prezent oraz jako poszerzenie biblioteczki, każdego pasjonata domowych trunków.

 

A wydawca piszę o niej tak:

Dobrze przygotowany domowy alkohol to przede wszystkim wspaniały smak, aromat i kolor. Zaprezentowane receptury, przekazywane często z pokolenia na pokolenie, to wypróbowane sposoby na wyśmienite miody pitne, wina, babcine nalewki, wódki, napitki czy piwa.

Książka przeprowadzi czytelnika przez wszystkie etapy produkcji alkoholu – od doboru odpowiednich składników przez przyrządzanie po przechowywanie trunków.


Produkt również dostępny on-line w sklepie winohobby.biz -> tutaj ->


Domowy wyrób alkoholi


Domowy Wyrób Alkoholi


Domowy Wyrób Alkoholi


Domowy Wyrób Alkoholi
„Domowy Wyrób Alkoholi”
ekstrakty chmielowe

Ekstrakt chmielowy – HOP SHOT 25ML

HOP SHOT 25ml – ekstrakt chmielowy płynny

Ekstrakt chmielowy w opakowaniu 25ml wystarcza na 70-150L piwa.

HOP SHOT to w 100% naturalny olejek/wyciąg chmielowy uzyskiwany w wyniku opatentowanego procesu. Dzięki temu wyjątkowemu procesowi uzyskany został aromatyczny wyciąg chmielowy.

HOP SHOT wprowadza jedynie frakcje aromatyczne – nie podnosi goryczki w piwie!

HOP SHOT dodaje się do piwa po jego odfermentowaniu a przed butelkowaniem. Opakowanie zawiera 25ml ekstraktu chmielowego co wystarcza na 70-150L piwa.

Dzięki HOP SHOT możemy wprowadzić dodatkowe aromaty chmielowe do naszego piwa bez zwiększania jego goryczki (co następuje podczas dodawania chmielu).

HOP SHOT doskonale sprawdzi się jako dodatek do brew kitów w których aromaty chmielowe są słabo wyczuwalne.

 

Dostępne aromaty serii HOP SHOT:

Aromat SPICY (korzenny) – nadaje piwu korzenny, trawiasty charakter, wzmagając pełnie smaku piwa.

Aromat FLORAL (kwiatowy) – nadaje świeży smak kwiatowy i owoców tropikalnych.

Aromat HERBAL (ziołowy) – nadaje świeży ziołowy charakter, zmniejszając posmak drożdży i siarki.

Aromat CITRUS (cytrusowy) – nadaje wyrazisty cytrusowy charakter z domieszką nuty kwiatowej.

Aromat IPA – znakomicie uwydatnia charakter smaku i zapachu w piwie India Pale Ale.

Aromat HERO – specjalnie dobrana mieszanka uwydatniająca smak piwa szczególnie przy niskiej zawartości alkoholu.

 


Produkt również dostępny on-line w sklepie spiritferm.biz -> tutaj ->


ekstrakt chmielowy
Poznajcie nasze ekstrakty chmielowe 🙂

twoje domowe piwa

Książka Twoje domowe piwa.

„Twoje domowe piwa. Przepisy dla wszystkich stylów”

Książka autorstwa: Davide Bertinotti oraz Massimo Faraggi. „Twoje domowe piwa” to zbiór przepisów różnych stylów piwa. Jest ich na prawdę dużo. Oprócz tego posiada wiele przydatnych rad i informacji na temat warzenia piwa. Przepisy są przedstawione w bardzo profesjonalny sposób. Myślę, że każdy piwowar powinien mieć ją w domu.

Zobaczcie opis wydawcy:

Davide Bertinotti i Massimo Faraggi, autorzy bestsellera La tua birra fatta in casa (Twoje piwo domowe), zebrali w tej książce różnorakie receptury umożliwiające produkowanie we własnej kuchni najróżnorodniejszych i najsłynniejszych styli piwnych. Są to receptury sprawdzone w maksymalnym stopniu, gdyż zostały wybrane spośród piw nagrodzonych w konkursach piwowarstwa domowego organizowanych w ostatnich 14 latach przez włoskie stowarzyszenia MoBI (Movimentoo Birrario Italiano) oraz Unionbirrai. Receptury te obejmują zarówno piwa całkowicie zgodne z prezentowanym stylem, jak i „interpretacje” swobodniejsze – wszystkie jednak sprawdzone i zaakceptowane przez jurorów będących doświadczonymi degustatorami.

Dla każdego stylu piwnego przedstawiono także kompletny opis wzięty z programu BJCP (Beer Judge Certification Program), opracowanego przez organizację o tej samej nazwie. Program ten opisuje szczegółowo i definiuje wszystkie style w aspekcie technicznym i organoleptycznym. Wykorzystywany jest on w trakcie najważniejszych konkursów piwowarów domowych i zawodowych na całym świecie.

Oprócz tego książka zawiera zwięzły, lecz wyczerpujący poradnik techniczny z zakresu metod przygotowywania piwa. Omówiono następujące tematy:
• technika produkcji piwa w domu,
• szczegółowy opis wszystkich stylów piwnych,
• problemy degustacji piwa,
• ponad 90 przepisów do produkcji piwa, miodu pitnego i cydru.


Format: 165 x 235
Oprawa: Miękka
Rok wydania: 2016
Stron: 328


twoje domowe piwa
„Twoje Domowe Piwa. Przepisy dla wszystkich stylów”
twoje domowe piwa
„Twoje Domowe Piwa. Przepisy dla wszystkich stylów”

 

Piwo pszeniczne.

Piwo pszeniczne. Inspirowane Grodzkim.

Piwo pszeniczne – Kołowiak. Nocny Spacer po Grodzkiej.

Przedstawiam kolejne nasze piwo. Tym razem piwo pszeniczne inspirowane piwem w stylu grodzkim.  Co tu mamy? Przyjemny smak pszenicy, wędzone aromaty bardzo ładną ciemną barwę i wysoką, trwałą pianę. Piwo pije się bardzo przyjemnie. Bardziej słodowe niż chmielowe. Cóż zobaczcie sami poniżej kilka fotek i filmik z produkcji.

Składniki:

  1. Słód pszeniczny 5kg
  2. Słód wędzony 100g
  3. Słód karmelowy (150) 200g
  4. Słód pszeniczny palony 100g
  5. Chmiel Lubelski 50g
  6. Mangrove Jack drożdże piwowarskie M20 BAVARIAN WHEAT 10g

Wykorzystany sprzęt:

  1. Automatyczny kocioł zacierny COOBRA

Zacieranie (użyto 18L wody):

Stosowaliśmy następujące przerwy:

  1. 65°C – 25 min. (zasyp słodu pszenicznego)
  2. 72°C – 25 min.
  3. 72°C – 20 min. (dodanie słodów: wędzony, karmelowy, pszeniczny palony)
  4. 78°C – 15 min.

Wysładzanie:

Przelanie młóta wodą (13 L) o temperaturze 78*C.

Gotowanie:

  1. 75 min
  2. 15 min do zlikwidowania piany
  3. 60 min chmiel lubelski 50g

Zadanie drożdży.

Butelkowanie:

Piwo zlane do butelek przy około 4 Blg. Dodaliśmy 4g glukozy na każdą butelkę 0.5l. Zabutelkowano 24 L piwa (48 butelek)

 


KOSZT 1 BUTELKI PIWA NA DZIEŃ 28.11.2016: 1,29 zł *

*Podana cena dotyczy zakupu w sklepie Centrum Domowych Alkoholi (sklep stacjonarny).


CHCESZ ZROBIĆ TAKIE PIWO? NAPISZ DO NAS PRZYGOTUJEMY DLA CIEBIE ZESTAW!


Zobaczcie jak nam poszło:


piwo pszeniczne
Nocny spacer po Grodzkiej lepiej smakuje z Kołowiakiem.
piwo pszeniczne
Nocny spacer po Grodzkiej lepiej smakuje z Kołowiakiem.
piwo pszeniczne.
Piwo pszeniczne. Inspirowane grodzkim.
Brewkit. Świąteczne Ale

Brewkit i wariacja na temat Świąt

Zmodyfikowaliśmy Brewkit i mamy Świąteczne Pale Ale.

Ponieważ Święta już zapasem postanowiliśmy popełnić coś na Świąteczny stół. W ręce wpadł nam brewkit MJ Pale Ale 1,8kg. Ale, ale żeby nie klepać instrukcji poczyniliśmy pewne modyfikacje. Dodaliśmy chmielu, przypraw, trochę skórek pomarańczy i cytryny. W zamian otrzymaliśmy piwko po otwarciu, którego czerwona czapa zakłada się sama 🙂 Zresztą zobaczcie sami! Poniżej przepis i materiał filmowy z obróbki naszego brewkit’u.

 

Przepis na piwo Świąteczne:

  1. Brew-kit – MJ Pale Ale 1,8kg
  2. Ekstrakt słodowy ciemny 1kg
  3. 20 minut dochmielenia na aromat: chmiel amerykański 10g ( w moim przypadku dałem chmiel który miałem w końcówkach czyli 5g Columbus i 5g Amarillo)
    + przyprawy anyż gwiaździsty 2szt, goździki 15szt, cynamon kora 5g
  4. Przyprawy wsypane luzem do fermentatora po chmieleniu do końca fermentacji: skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny (owoce należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, potem bardzo cieniutko obrać), przyprawa do piernika cała saszetka 27g

Przygotowanie:


i w butelki go:


oraz standardowo  fotka:

Brewkit. Świąteczne Pale Ale

Środek do klarowania

Środek do klarowania COOBRA

Środek do klarowania. Test COOBRA Turbo Clear 24H

Dziś testujemy środek do klarowania COOBRA Turbo Clear 24H. Zobaczcie efekt jego działania!

 

Zanieczyszczenia mają duży wpływ w całym procesie na finalny smak trunku. Te niezauważalne „gołym okiem” drobiny obumarłych drożdży, jeżeli nie zostaną usunięte z odfermentowanego nastawu dadzą nieprzyjemny posmak drożdżowy w gotowym produkcie.

COOBRA TURBO CLEAR 24h to doskonale klaruje wszelkiego typu nastawy.

Po zakończonej fermentacji, należy dokładnie zamieszać wstępnie sklarowany nastaw w celu jego odgazowania. Najpierw należy dodać saszetkę 1, delikatnie zamieszać i pozostawić na 1 godzinę. Po tym czasie należy dodać saszetkę 2, delikatnie zamieszać i pozostawić na 24h do wyklarowania.

 


Więcej na temat COOBRA Turbo Clear 24H — TUTAJ


Środek do klarowania
COOBRA Turbo Clear 24H
Coobra turbo clear

COOBRA Turbo Clear 24h

COOBRA Turbo Clear 24h

Szybki środek klarujący COOBRA Turbo Clear 24h

 

1 opakowanie wystarcza na 25L nastawu

Profesjonalny dwuskładnikowy środek klarujący znanej i cenionej firmy COOBRA. Idealny do różnego rodzaju nastawów wina czy zacierów.


Instrukcja użycia środka klarującego:

Po zakończeniu fermentacji należy zlać nastaw znad osadu do czystego pojemnika. Przez chwilę zaleca się mieszać nastawem by pozbyć się dwutlenku węgla. Najpierw dodajemy saszetkę oznaczoną symbolem „1” i dokładnie mieszamy. Po upływie około 1 godziny dodajemy saszetkę „2” i ponownie delikatnie mieszamy.

Profesjonalny środek Szwedzki. Polecany do najlepszych drożdży turbo COOBRA !


ZOBACZ JAK SPRAWDZA SIĘ W PRAKTYCE — TUTAJ


Produkt również dostępny on-line w sklepie spiritferm.biz -> tutaj ->


Coobra turbo clear
Szybkie Klarowanie z Coobrą
butelka na piwo 1L

Butelka na piwo 1L

Butelka na piwo 1L z zamknięciem hermetycznym.

Gdy nie chcemy kapslować piwa, cydru za pomocą kapslownicy… Butelka na piwo 1L z zamknięciem drucianym – to idealne rozwiązanie. Butelka wyposażona jest w zamknięcie hermetyczne i wykonana jest z grubego szkła dzięki czemu nie pęknie w czasie wzrostu ciśnienia w trakcie refermentacji.

 

Butelka nadaje się też doskonale do nalewek z racji swojej ciemnej barwy.

 


Produkt również dostępny on-line w sklepie spiritferm.biz -> tutaj ->


butelka na piwo 1L
Butelka z zamknięciem drucianym 1L
butelka na piwo 1L
Butelka z zamknięciem drucianym 1L
butelka na piwo 1L
Butelka z zamknięciem drucianym 1L
butelka na piwo 1L
Butelka z zamknięciem drucianym 1L
butelka na piwo 1L
Butelka z zamknięciem drucianym 1L
domowe piwo, domowa spiżarka

Domowe piwo, domowa spiżarka

Domowe piwo, Domowa spiżarka

Przedstawiamy książkę, która ułatwi rozpoczęcie warzenie własnego piwa. W książce „Domowe piwo, domowa spiżarka” znajduje się wiele cennych porad oraz kilka sprawdzonych, dobrze opisanych przepisów. Sami nie jednokrotnie sięgaliśmy do jej treści.

 

Format: 197x243mm
Strony: 160
Oprawa: twarda

 

Warzenie piwa w domu? Czemu nie – to wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Prezentujemy kompendium wiedzy niezbędnej do tego, by zacząć przygodę z domowym piwem. Dzięki tej książce poznasz nie tylko takie aspekty techniczne wyrobu domowego piwa, jak potrzebny sprzęt i sam proces warzenia. Znajdziesz tu też informacje o rodzajach wykorzystywanych słodów oraz gatunkach chmielu i drożdży piwowarskich, dowiesz się też, jakich błędów unikać, w jaki sposób serwować piwo i jak uwarzyć kilkanaście najpopularniejszych gatunków tego wspaniałego trunku.

 


Produkt również dostępny on-line w sklepie spiritferm.biz -> tutaj ->

domowe piwo, domowa spiżarka
„Domowe piwo, domowa spiżarka”
Saison

Saison na Kołowiaka.

Saison na Kołowiaka. Piwo ze słodu.

Przedstawiamy kolejne piwo jakie uwarzyliśmy w Centrum Domowych Alkoholi. Tym razem piwo w stylu Saison. Przepis zaczerpnęliśmy z książki „Domowe piwo, domowa spiżarka„. Piwko wyszło słodowe z wyczuwalnymi nutami owocowymi (głównie egzotyki) gdzieś w tle posmaki korzenne. Piana nie była zbyt obfita. Dobrze się to piło, nawet bardzo dobrze, nie ma już ani sztuki 🙂

Składniki:

  1. Słód Pilzneński 3 kg
  2. Słód Monachijski 1 kg
  3. Słód pszeniczny 1 kg
  4. Słód zakwaszający 0,1 kg
  5. Chmiel East Kent Golding 70g
  6. Glukoza 0,5 kg (do warzenia)
  7. Curacao 20 g
  8. Drożdże Safale S-04

Wykorzystany sprzęt:

  1. Automatyczny kocioł zacierny GRAINFATHER

Zacieranie:

Stosowaliśmy następujące przerwy:

  1. 62*C – 40 min
  2. 72*C – 40 min
  3. 78*C – 10 min

Wysładzanie:

Przelanie młóta wodą (13 L) o temperaturze 78*C.

Gotowanie:

Koło 90*C zaczęło nam się pienienie. Około 15 minut mieszania i piana znacząco się zmniejszyła.

  1. Po 35 minutach od początku gotowania dodanie 40 g chmielu.
  2. Po 80 minutach od początku gotowania dodanie reszty chmielu, Curacao i glukozy.
  3. Po 90 minutach od początku gotowania rozpoczęcie chłodzenia. Przed uruchomieniem chłodnicy przeciwbieżnej piwo odpoczywało w kadzi 20 minut.

Zadanie drożdży. Start Kołowiaka przy 16 Blg.

Butelkowanie:

Piwo zlane do butelek przy około 4 Blg. Dodaliśmy 4g glukozy na każdą butelkę 0.5l. Zabutelkowano 24 L piwa (48 butelek)

 


KOSZT 1 BUTELKI PIWA NA DZIEŃ 07.11.2016: 1,48 zł *

*Podana cena dotyczy zakupu w sklepie Centrum Domowych Alkoholi (sklep stacjonarny).


CHCESZ ZROBIĆ TAKIE PIWO? NAPISZ DO NAS PRZYGOTUJEMY DLA CIEBIE ZESTAW!


 

Saison
Sezon na Kołowiak czas zacząć.
Saison
Saison na Kołowiak czas zacząć.
Saison
Saison na Kołowiak czas zacząć.
Saison
Saison na Kołowiaka przepis z książki „Domowe Piwo, Domowa Spiżarka”