Nalewka z pigwy „Pigwowa Gospodarska”

Nalewka z pigwy.

Dziś nalewka z pigwy, według poniższego przepisu. Poniżej filmik pokazujący produkcję tego zacnego trunku.

„Pigwowa Gospodarska” to stosunkowo łatwa nalewka a jednocześnie dająca wiele przyjemność.

Składniki:

1 kg krojonej pigwy
1l 45% wódki
1/2 kg cukru
1/4 l spirytusu

Przygotowanie:

Pigwę drobno pokroić. Zalać 45% wódką. Odstawić na 6 tygodniu, najlepiej w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie oddzielić owoce od alkoholu. Owoce zasypać cukrem i odstawić aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i do momentu powstania soku (u nas zajęło to 3 dni). Sok zlać i połączyć z wcześniej zlanym alkoholem. Dolać spirytus. Wymieszać i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać znad osadu lub przefiltrować.
Osobiście polecam worek filtracyjno-zacierny. Po przefiltrowaniu przez niego pozostaje tylko drobny pyłek, który bardzo ładnie i szybko opada na dno. Potem wystarczy jedynie zlać znad osadu i po kłopocie 🙂

 

Dodatkowe opcje na czas sezonowania nalewki:


Filmik obiecany:


nalewka z pigwy
Pigwa z dębem
nalewka z pigwy
Pigwa z pieprzem
nalewka z pigwy
Pigwa z wanilią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *