Nalewka z pigwowca

Nalewka z pigwowca made by CDA 🙂

W Centrum Domowych Alkoholi powstała nalewka z pigwowca. Poniżej przepis i film przedstawiający nasze zmagania.

 

Składniki (na każdy kg owocu):

  • 1 kg pigwowca,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki korzenia arcydzięgla
  • skórka pomarańczy z połowy pomarańczy,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • 50 ml rumu (na potrzeby filmu można zastosować zaprawkę rumową)

Wykonanie:

Zalać pigwowca alkoholem 1l (70%). Pozostawić na 3 tygodnie. Zlać po tym czasie. Owoce zasypać cukrem i potrząsać aż się rozpuści. Następnie zlać. [wyjętych owoców nie wyciskać. Zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie. Powstanie z nich delikatniejsza nalewka z pigwowca.]

Dodać pozostałe składniki i odstawić na 2 tygodnie po tym czasie odcedzić i pozostawić na 3 miesiące dojrzewania.

Smacznego!


Zobaczcie jak to było:


 

 

 

nalewka z pigwowca
Tak się klarowała i dojrzewała…
nalewka z pigwowca
Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *