Nalewka z czarnej porzeczki #2017

Nalewka z czarnej porzeczki

Zobaczcie jak powstała nasza nalewka z czarnej porzeczki. Poniżej przepis, materiał filmowy i kilka fotek.

 

Składniki:

  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 500 g cukru
  • 1,5 l alko 60%
  • zaprawka Jamaica Rom (można zastąpić ciemnym rumem sklepowym)

Jak przygotować:

Do butelki 750ml należny wlać zaprawkę i dopełnić alkoholem 60%, wstrząsnąć i odstawić na 24h.
Porzeczki umyć, oskubać z gronek, całość umieścić w słoju przesypując warstwowo cukrem. Owoce zalać rumem i pozostałym alkoholem tak aby przykrył owoce, odstawić na 1,5 miesiąca w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrować (ja dodatkowo odciskam owoce korzystając z niewielkiej praski) i przelać do butelek. Odstawić do leżakowania na 3-6 miesięcy.


Zobaczcie jak powstała:


Nalewka – sesja 🙂

Nalewka z czarnej porzeczki Nalewka z czarnej porzeczki Nalewka z czarnej porzeczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *