Wino z koncentratu soku winogronowego

Wino z koncentratu. Szybko, smacznie i przyjemnie!

Poniżej przedstawiamy opis i film pokazujący jak przygotować wino z koncentratu soku winogronowego.

 

Kilka słów na ten temat:

Winopak inaczej nazywany także koncentratem, ekstraktem winnym, wine-kitem, gotowcem, to nic innego jak naturalny, skoncentrowany sok winogronowy przygotowany do fermentacji w domu. Gotowy zestaw prócz soku zawiera wszelkie niezbędne składniki niezbędne do przygotowania trunku jak: drożdże, środek stabilizujący, środek klarujący czy też zioła. Produkcja wina z winopaku, soku winogronowego, jest bardzo prosta (jest idealna dla osób początkujących, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę winiarską), nie zachodzi niebezpieczeństwo zakażenia moszczu nieprzyjaznymi mikroorganizmami i z góry wiadomo, jaką będzie miało zawartość alkoholu po fermentacji.


Etap 1: przygotowanie do fermentacji.

Gotowy moszcz do fermentacji otrzymujemy poprzez rozcieńczenie koncentratu soku winogronowego odpowiednią ilością czystej wody (dokładny przepis znajdziemy zawsze w instrukcji), następnie dodajemy drożdże winne i czekamy, aż nasze wino odfermentuje.

 


Etap 2: ściąganie znad osadu, klarowanie

Po zakończonej fermentacji, stan cukru zmierzony za pomocą cukromierza powinien wskazywać 0 lub poniżej. Należy przeprowadzić dwie próby jedna po drugiej w odstępie 2 dni. Zmniejszająca się wartość na wskaźniku oznacza, że proces fermentacji postępuje nadal i trzeba jeszcze poczekać, a gdy wartość pozostaje niezmienna oznacza to, że nastaw przestał fermentować. Trunek nie powinien smakować słodko.
Należy teraz przelać nastaw do czystego pojemnika za pomocą rurki do obciągu żeby się pozbyć osadu. Dodajemy zawartość torebki oznaczonej symbolem „H” (stabilizator) i dokładnie mieszamy. Wskazane jest dość intensywne mieszanie nastawu w celu pozbycia się dwutlenku węgla powstałego w wyniku fermentacji. Dwutlenek węgla hamuje proces klarowania i wpływa na dojrzewanie trunku.

Proces zlewania znad osadu należy powtórzyć 2-3 razy w odstępie 8-10 dni. Po 2-3 zlaniach wino z soku winogronowego powinno być już całkiem klarowne, gotowe do butelkowania i dojrzewania.

 


Etap 3: Butelkowanie i dojrzewanie.

Kiedy wino (wino z koncentratu soku winogronowego), po zakończonej fermentacji i 3-4 zlaniach znad osadu jest już klarowne, możemy przystąpić do jego butelkowania. Wino zlewamy do czystych butelek. Po zakorkowaniu butelki powinny postać kilka dni w pozycji stojącej, tak by korek mógł się dobrze ułożyć w szyjce butelki. Po tym czasie butelki możemy przełożyć na płask.

Młode wino ma wyraźny owocowy, gronowy smak, jak każde młode wino jest lekko szczypiące w język. Potrzebuje teraz 3-4 miesięcy leżakowania i dojrzewania by nabrało pełnego smaku. Dojrzewający trunek możemy wzbogacić płatkami dębowymi by podkręcić jego smak, nadać mu więcej aromatów, pikantności, winnej cierpkości i wzmocnić jego kolor. Płatki dębowe rewelacyjnie poprawiają smak wina, to nasze domowe wino z koncentratu soku winogronowego będzie niejednokrotnie lepsze od wina kupionego w sklepie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *