Wino z jabłek i nalewka z moszczu.

Przepis na wino z jabłek plus nalewka jabłkowa (z moszczu)

Niedawno zabraliśmy się za wino z jabłek. Postawiliśmy na pełne wykorzystanie owocu a co więcej na zrobienie dwóch rodzai trunku z tych samych owoców. Można się skrzywić ale…

Wyszło na prawdę nieźle! Wino co prawda jeszcze pracuje ale idzie zdecydowanie w dobrym kierunku, natomiast nalewka już wiem, że będzie zjawiskowa. Nie za słodka o dobrze wyczuwalnym aromacie jabłkowy ale o smaku i innych odczuciach organoleptycznych napiszemy później po ostatecznej degustacji. Dziś przepis oraz filmik z produkcji, gdybyście mieli ochotę pójść naszymi krokami.

 

Wino z jabłek:

Składniki:

Wykonanie:

Pocięte i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zasypujemy cukrem, pectolasą i kwaskiem cytrynowym, co kilka warstw. Odstawiamy na w ciepłym miejscu aż wypuszczą sok.

Następnie dolewamy wody i wyciągamy jabłka (nie wyciskamy ich) i przekładamy, na przykład do słoika (przydadzą się później).

Uaktywniamy drożdże. W międzyczasie przepłukujemy rodzynki gorącą wodą. Dodajemy do nastawu. Dodajemy drożdże i pożywkę. Co jakiś czas sprawdzamy czy nasze wino ma jeszcze cukier jeżeli nie, można go dodać, jednak niewielkimi partiami. Wino powinno się zlewać a powstający na dnie osad wyrzucać. Martwe drożdże mogą nadawać winu nieprzyjemny smak i zapach.

Nalewka jabłkowa (z moszczu):

Wyjęte jabłka zalewamy 60% alkoholem. Na każdy kilogram moszczu 1L alkoholu. Odstawiamy na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn a owoce wycisnąć, najlepiej korzystając z pracy. Odstawić do klarowania lub przefiltrować. Dla smaku można dodać cynamon w korzę i kilka goździków.

Tyle w części pierwszej 🙂 Niedługo opublikujemy zlewanie wina i nalewki oraz podzielimy się wrażeniami z ostatecznej degustacji. Zapraszamy.


A tak to wyglądało:


i jabłko na deser:

wino z jabłek
Wykorzystana materia jabłkowa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *