Przepis na wino z jabłek plus nalewka jabłkowa (z moszczu)
Niedawno zabraliśmy się za wino z jabłek. Postawiliśmy na pełne wykorzystanie owocu a co więcej na zrobienie dwóch rodzai trunku z tych samych owoców. Można się skrzywić ale…
Wyszło na prawdę nieźle! Wino co prawda jeszcze pracuje ale idzie zdecydowanie w dobrym kierunku, natomiast nalewka już wiem, że będzie zjawiskowa. Nie za słodka o dobrze wyczuwalnym aromacie jabłkowy ale o smaku i innych odczuciach organoleptycznych napiszemy później po ostatecznej degustacji. Dziś przepis oraz filmik z produkcji, gdybyście mieli ochotę pójść naszymi krokami.
Wino z jabłek:
Składniki:
- 10 kg jabłek
- 800 g rodzynek
- 2 kg cukru (z możliwością zwiększenia ilości w zależności od słodkości owoców)
- Pectolasa 10g
- Kwasek cytrynowy 5g
- Aktywne drożdże winiarskie 5g — ENARTIS FERM AROMA WHITE
- Pożywka uniwersalna SpiritFerm 10g
Wykonanie:
Pocięte i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zasypujemy cukrem, pectolasą i kwaskiem cytrynowym, co kilka warstw. Odstawiamy na w ciepłym miejscu aż wypuszczą sok.
Następnie dolewamy wody i wyciągamy jabłka (nie wyciskamy ich) i przekładamy, na przykład do słoika (przydadzą się później).
Uaktywniamy drożdże. W międzyczasie przepłukujemy rodzynki gorącą wodą. Dodajemy do nastawu. Dodajemy drożdże i pożywkę. Co jakiś czas sprawdzamy czy nasze wino ma jeszcze cukier jeżeli nie, można go dodać, jednak niewielkimi partiami. Wino powinno się zlewać a powstający na dnie osad wyrzucać. Martwe drożdże mogą nadawać winu nieprzyjemny smak i zapach.
Nalewka jabłkowa (z moszczu):
Wyjęte jabłka zalewamy 60% alkoholem. Na każdy kilogram moszczu 1L alkoholu. Odstawiamy na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn a owoce wycisnąć, najlepiej korzystając z pracy. Odstawić do klarowania lub przefiltrować. Dla smaku można dodać cynamon w korzę i kilka goździków.
Tyle w części pierwszej 🙂 Niedługo opublikujemy zlewanie wina i nalewki oraz podzielimy się wrażeniami z ostatecznej degustacji. Zapraszamy.
A tak to wyglądało:
i jabłko na deser:
