Smaki Francji

Mapa smaków Francji

Francja jest krajem, który w każdym chyba budzi skojarzenie z winem, jednak tak naprawdę mało kto zdaje sobie sprawę z różnorodności francuskich smaków. Artykuł ten będzie więc najbardziej skrótowym z możliwych przewodnikiem po najważniejszych rejonach winiarskich Francji.

Dolina Loary

Na północnym zachodzie znajduje się jeden z najważniejszych terroir białych win francuskich: Dolina Loary. Uprawia się tu przede wszystkim winogrona szczepów muscadet, sauvignon blanc i chenin blanc, ale i kilka Mapa smaków Francjiczerwonych: cabernet, franc, garnay i pinot noir. Wina z tego regionu charakteryzują się gładkim, aksamitnym smakiem, niepowtarzalną strukturą, świetnie odświeżają i orzeźwiają dzięki nutom owocowym i ziołowym.

Langwedocja-Rousillon

Region ten zdecydowanie nie jest znany z żadnej z głośnych i niemiłosiernie drogich marek, za to tradycje winiarstwa są tu tak długie, że nikt nawet nie jest w stanie tego oszacować. Uprawia się tutaj typowe dla południa szczepy czerwone (grenache, sirah) i białe (bourboulenc, picpoul, marsanne i muscat) – białe wina z tego rejonu charakteryzują się nietypowym dojrzałym, pełnym smakiem. Nie są to lekkie wina, ale raczej propozycje dla smakoszy.

Burgundia

O winach należy mówić raczej przez pryzmat systemy kategoryzacyjnego apelacji, ale w Burgundii się nie da – klasyfikacja jest niemożliwie wręcz skomplikowana, choć ilość uprawianych szczepów nie jest wcale olbrzymia: głównie są to czerwone pinot noir oraz białe chardonnay.

Szampania

To jeden z najbardziej znanych rejonów winiarskich, rozsławiony przez wielkie domy szampańskie i wina białe, musujące, produkowane metodą tradycyjną, czyli po prostu szampany, wytwarzane głównie ze szczepów pinot noir oraz pinot meunier i chardonnay. Co najważniejsze, Szampanię łatwo odnaleźć, bo to region położony w bezpośrednim sąsiedztwie Paryża.

Alzacja

Alzacja, będąca w gruncie rzeczy rejonem nie tyle francuskim, ile raczej niemiecko-francuskim (lokalnie zresztą z przewagą opcji niemieckiej). Widać to także w nazwach uprawianych tu winorośli. Są, owszem, muscat, pinot gris, pinot noir, ale są i riesling, oraz gewürztraminer. Rejon ten jest jednym ze starszych obszarów uprawy winorośli, a miłośnicy wina mogą tutaj prześledzić historię rozwoju tego trunku na szlaku niewielkich, ale bardzo malowniczych miejscowości.

Dolina Rodanu

To tutaj wytwarza się mocne, czerwone wina, które rozsławiły Francję mniej więcej w takim samym stopniu, co szampany. Rejon jednak nie jest jednorodny. Na północy uprawia się sirah i viognier, a na południu grenache i clairette. Nic dziwnego, że nie kojarzysz nazw drugiego ze szczepów w każdym zestawie: to winogrona białe, których tak naprawdę nie ma tutaj wiele.

Prowansja i Korsyka

Ten ciepły region słynie z win różowych będących efektem połączenia najróżniejszych szczepów winnych gron. Inną ich cechą charakterystyczną jest fakt, że jakoś poza Prowansją i Korsyką, wina te tracą smak, a najlepsze są jednak na miejscu. Wśród winogron dominują bourboulenc, clairett i viognier, a czerwonych jest zdecydowanie więcej i trudno o wskazanie dominującego.

Oczywiście na tym się mapa smaków Francji nie kończy, ale zagłębianie się w to, co dzieje się w każdym z wymienionych rejonów, wymagałoby napisania całej książki i tak naprawdę niewiele by dało. Chciałem Ci bowiem pokazać, jak wiele różnych cech może odróżniać wina z konkretnych rejonów – teraz przenieś to na własne podwórko, spróbuj wprowadzić jakąś różnorodność i wyprodukować wino, które stanie się Twoją wizytówką, a które będzie jednocześnie oddawało charakter Twojej piwniczki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *