Płatki dębowe – Test w alkoholu

Płatki dębowe dziś test w alkoholu.

Płatki dębowe stają się coraz bardziej popularnym dodatkiem w tworzeniu alkoholi mocnych. Używane są do wódek o smaku dębowym, do śliwowic, różnych rodzajów brandy owocowych czy nalewek.

Alkohol z dodatkiem płatków nabiera tego charakterystycznego aromatu który powstaje podczas leżakowania w beczce dębowej oraz koniakowego koloru.

Jeżeli chodzi o kolor to alkohol łapie go bardzo szybko. Jeżeli chodzi o smak i aromat, płatki powinny pozostać w kontakcie z alkoholem na kilka tygodni.

Do testu użyte zostały płatki francuskie i alkohol 40%. W każdej z buteleczek zostało nalane 350ml alkoholu i dodamy do nich po 0,35 grama płatków dębowych, co będzie odpowiadało ilości 1g na litr.


Zresztą zobaczcie na filmie:


Płatki dębowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *