Jak przygotować cukrówkę dla drożdży gorzelniczych?

Cukrówka to ogólna przyjęta nazwa nastawu poddawanego fermentacji, w skład którego wchodzi cukier lub też glukoza oraz woda. Nastawy takie najczęściej fermentowane są na tak zwanych drożdżach TURBO. Turbo to potoczna nazwa wysoko alkoholizujących i szybko fermentujących drożdży gorzelniczych. Przykładowe najczęściej stosowane Marki drożdży to COOBRA, SpiritFerm, T3, T48, Jaskraft etc..Są to specjalnie przygotowane i odpowiednio skomponowane saszetki w skład których wchodzą zawsze: drożdże, pożywka, enzym, witaminy i mikroelementy.

Aby dowiedzieć się jak wybrać drożdże polecam zapoznać się z artykułem: Jakie drożdże gorzelnicze wybrać lub zajrzeć na stronę z ankietą i zobaczyć opinie o drożdżach gorzelniczych.

Krótka instrukcja przygotowania cukrówki:

fermentator_2Do pojemnika fermentacyjnego wsypujemy odpowiednią ilość cukru, zgodnie z opisem na paczce drożdży turbo. Najlepiej mieć plastikowy pojemnik fermentacyjny z podziałką która ułatwi nam dodawanie wody. Dolewanie wody zaczynamy od gorącej (może być woda prosto z kranu), lejemy wodę tak do połowy wysokości fermentatora 30L i stale mieszamy by cukier dobrze się rozpuścił.

Jak cukier mamy już rozpuszczony zaczynamy dolewać wodę zimną/letnią, stale mieszając i kontrolując temperaturę. Musimy tak sterować temperaturą nalewanej wody z kranu, by osiągnęła 25-300C (optymalną temperaturę dodania drożdży znajdziesz zawsze w opisie produktu).

Jak nastaw w fermentatorze osiągnie optymalną temperaturę, możemy przystąpić do dodania drożdży. Drożdże najlepiej najpierw jest rozsypać po powierzchni nastawu na 5-10 minut by sobie spokojnie nasiąknęły a następnie całość energicznie wymieszać.

Fermentacja powinna rozpocząć się już po kilku godzinach by po 24 godzinach przejść w fermentację burzliwą która powinna trwać 24-48 godzin. W zależności od wybranych drożdży i temperatury otoczenia. Zakończenie fermentacji można sprawdzić za pomocą cukromierza który powinien wskazywać 0 do -1 a najlepiej nawet -2 do -4Blg.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *