Jakie drożdże gorzelnicze wybrać?

Jakie drożdże gorzelnicze wybrać?

Aktualnie na polskim rynku na dobre zadomowiło się wiele rodzajów drożdży do fermentacji nastawów  tzw. cukrowych czyli po prostu, wody z cukrem (więcej na temat cukrówki można przeczytać w temacie: Jak przygotować cukrówkę dla drożdży gorzelniczych), ale także zbożowych i owocowych. Zaletą tych drożdży jest krótki czas fermentacji  nastawów z późniejszym  przeznaczeniem do destylacji. Jak wybrać odpowiednie dla nas drożdże? Wybór nie jest prosty szczególnie dla osób, które po raz pierwszy będą dokonywać zakupu.  Należy się przede wszystkim zastanowić, jakie są nasze priorytety, czego oczekujemy od fermentacji i po fermentacji. A może na początek  postawić na sprawdzoną markę na rynku europejskim, jako pierwsze wprowadzone na rynek polski i mające najwięcej zwolenników a tym samym najlepiej przetestowane  są:

lub

 

 Najlepsze drożdże gorzelnicze !

 

Jeśli mamy inne oczekiwania to jakie?

Szybkość fermentacji dla niektórych jest najważniejsza. Najszybciej można przefermentować cały nastaw w 24 godziny i do tego służą drożdże dwudziesto cztero godzinne w nazwie „24h” czyli tzw. jedniodniówki. Do szybkiej fermentacji przeznaczone są drożdże Coobra 24, Spiritferm 24 lub Alcotec 24, które odfermentują nastaw 25 litrowy zawierający 6 kg cukru w 24 godziny przy optymalnej temperaturze, ale uzyskamy zacier o zawartości 12-13 % alkoholu. Pamiętajmy, że ilość przefermentowanego cukru decyduje o procentowym stężeniu zacieru i ma wpływ na ilość uzyskanego destylatu. Jeżeli głównym kryterium jest moc nastawu a tym samym wysoka zawartość alkoholu w zacierze, należy wybrać inne drożdże tzw. ósemki, mające w nazwie „8kg” czyli przeznaczone do przefermentowania 8 kg cukru w zacierze. Uzyskamy najwyższe stężenie nawet do 19-20 % alkoholu po fermentacji bo są najbardziej odporne na alkohol, ale czas ich pracy jest najdłuższy bo ok. 5 dni przy optymalnej temperaturze . Polecane drożdże z tej grupy to Coobra 8, T48, Spiritferm Extreme 8kg lub Spirtferm Moskva.

Omówione wyżej drożdże przeznaczone są do małych, 25 litrowych nastawów ponieważ  fermentacja przebiega dosyć gwałtownie wytwarzając wysoką temperaturę,  dlatego nie można stosować ich do dużych nastawów. Jeżeli posiadamy duży pojemnik fermentacyjny lub beczkę i chcemy nastawić jednorazowo duży nastaw cukrowy musimy wybrać drożdże przeznaczone do łączenia.  Mieszanka drożdży z pożywką i mikroelementami jest tak skomponowana, by podczas burzliwej fermentacji temperatura  nastawu  utrzymywała się na poziomie bezpiecznym dla drożdży. W zależności od wielkości posiadanego fermentatora stosujemy wielokrotność nastawów  25 litrowych na jedną paczkę drożdży, pamiętając o pozostawieniu miejsca w pojemniku na fermentację burzliwą. Możemy zastosować drożdże do tego typu fermentacji : Coobra 6, Spiritferm XXL, T Vodka Star. Na naszym rynku jest też grupa drożdży z serii tzw. PURE czyli „czystych”. Są to specjalne mieszanki  drożdży z dodatkami, które  podczas fermentacji produkują dużo mniejsze ilości niepożądanych produktów ubocznych fermentacji mających negatywny wpływ / smak i zapach/ na finalny produkt. Jest to szczególnie ważne, gdy do destylacji dysponujemy  prostym, podstawowym  sprzętem bez zastosowania elektronicznego pomiaru i sterowania temperaturą i chłodzeniem. Dlatego polecane są drożdże specjalne Coobra Pure lub T Vodka Star.

Kierując się ekonomią przy wyborze drożdży to nie zawsze jest wybór najtańszych, ale takich, których wybór pozwoli uzyskać zadawalający efekt przy relatywnie niskich kosztach . Na najtańsze drożdże można pozwolić sobie gdy posiada się odpowiedni technicznie sprzęt destylacyjny.

Jeśli w dalszy ciągu mamy problem, jakie drożdże wybrać, trzeba pamiętać ,że jeśli coś się nie uda,  zawsze jest sposób na to , aby poprawić nasz ciężko uzyskany produkt. Można go oczyścić węglem aktywnym, spiricolem lub distipurem  a przede wszystkim, zacier przed gotowaniem trzeba koniecznie sklarować środkiem do tego przeznaczonym /Klarmedel, Turboklar/ aby do gotowania nie przedostały się resztki drożdży czy uboczne produkty fermentacji, które będą miały negatywny wpływ na produkt finalny.

Zawsze  bezpiecznie wybrać jest produkt markowy i zawsze  wskazane jest wypróbowanie różnych drożdży, aby znaleźć te odpowiednie tylko dla nas. Można też zapoznać się jakie są  opinie o drożdżach gorzelniczych innych użytkowników, sam możesz zagłosować i oddać głos na te które są twoim zdaniem najlepsze!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *