Cukier wady i zalety

Cukier wady i zalety

Glukoza krystaliczna

W polskiej domowej produkcji alkoholi cukier jest zdecydowanie bardziej popularny niż glukoza. Trochę inaczej sprawa ta ma się na południu i zachodzie europy, gdzie szala przechyla się bardziej na korzyść glukozy. Co jednak przesądza o niesłabnącej wciąż popularności białego cukru? Powodów można doszukiwać się w naprawdę różnych miejscach, ale miłość do cukru może domowego piwowara sporo kosztować.

Cukier wygrywa ceną

Cukier jest tańszy od glukozy, dlatego być może jest aż tak popularny. Co prawda, gdyby przyjrzeć się cenom hurtowym, a często właśnie te powinny interesować domowych wytwórców alkoholi, to różnica nie jest wcale znaczna, należy jednak pamiętać, że glukozy trzeba dodawać więcej – to, o ile więcej, to kwestia zupełnie inna, natomiast na początek możesz założyć konieczność użycia mniej więcej o 10% większej ilość glukozy.

Cena cukru stanowi jednak tylko pewną część wydatków związanych z produkcją domowego alkoholu -czy to piwa, czy nalewki, czy nawet wina musującego. W dodatku nie jest to wcale część znacząca i na dobrą sprawę można takie detale pominąć, ponieważ jest wiele innych składników, na których też można oszczędzić. Jeśli jednak za wszelką cenę chcesz obniżać koszty to na pewno lepiej stosować cukier.

O czystości cukru

Być może zauważyłeś, że obecnie na opakowaniach cukru nanoszone są także oznaczenia kategoryzacyjne. Nie daj się jednak zwieść – dotyczą one przede wszystkim wielkości kryształów, natomiast czystość jest zbliżona. Należy bowiem pamiętać, że cukier biały nie jest biały sam z siebie – jest bielony przy użyciu agresywnych związków chemicznych, których śladowe ilości pozostają w gotowym produkcie. Dodatkowo może zostać wykorzystana np. substancja przeciwzbrylająca albo inny uszlachetniacz. Mimo że tego rodzaju dodatki nie są szkodliwe dla zdrowia, mogą wpływać na smak trunku. Jeśli nie wierzysz, że jest to możliwe z powodu niedużej ich ilości, przypomnij sobie, że kropla płynu do naczyń, też raptem w 20-30% składająca się ze związków zapachowych i smakowych, również psuje skutecznie smak nawet sporej porcji alkoholu.

Sprawa inna to rozstrzygnięcie przydatności np. miodu albo cukru trzcinowego, które mają o wiele wyższy udział zanieczyszczeń i mogą być wykorzystane wręcz do aromatyzowania trunków, ale glukoza jest pod względem chemicznym zdecydowanie czystsza od cukru, zatem jeśli chcesz uzyskać idealnie czysty smak alkoholu to nie powinieneś wybierać cukru białego. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać go w tych trunkach, gdzie dodatkowa wyraźna nuta cukrowo-kwiatowa będzie pożądana albo przynajmniej nieszkodliwa.

Wydajność

Fermentacja sacharozy jest procesem wydajniejszym niż fermentacja glukozy, co może się wydawać nieco dziwne, zważywszy na fakt, że właśnie glukoza jest podstawowym nośnikiem energii w świecie ożywionym. Nie wchodząc jednak w szczegóły przyrodnicze, warto pamiętać o tym, że cukier pracuje szybciej i wydajniej. Niestety – szczepy drożdży w większości są w stanie znieść wyższe stężenie glukozy niż cukru, a na dodatek te najwydajniejsze zostały stworzone do pracy na glukozie (wówczas wytrzymują stężenie alkoholu dochodzące do 23%), a drożdże na cukier dają radę ledwie przy 20%. Oczywiście chodzi o drożdże gorzelniane, których produkt pracy i tak będzie dalej oczyszczany, ale nawet te 3 punkty procentowe robią w tym przypadku pewną różnicę.

Podsumujmy

Cukier jest tańszy i wydajniejszy, czyli pod względem ekonomicznym trzeba przyznać mu pierwszeństwo przed glukozą, która nie tylko jest droższa, ale jeszcze trzeba użyć jej więcej. Cukier ma jednak pewien poważny mankament, a mianowicie powoduje powstanie sporej ilości związków pobocznych w czasie fermentacji.


Cukier Wady i Zalety


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *