Saison na Kołowiaka.

Saison na Kołowiaka. Piwo ze słodu.

Przedstawiamy kolejne piwo jakie uwarzyliśmy w Centrum Domowych Alkoholi. Tym razem piwo w stylu Saison. Przepis zaczerpnęliśmy z książki „Domowe piwo, domowa spiżarka„. Piwko wyszło słodowe z wyczuwalnymi nutami owocowymi (głównie egzotyki) gdzieś w tle posmaki korzenne. Piana nie była zbyt obfita. Dobrze się to piło, nawet bardzo dobrze, nie ma już ani sztuki 🙂

Składniki:

  1. Słód Pilzneński 3 kg
  2. Słód Monachijski 1 kg
  3. Słód pszeniczny 1 kg
  4. Słód zakwaszający 0,1 kg
  5. Chmiel East Kent Golding 70g
  6. Glukoza 0,5 kg (do warzenia)
  7. Curacao 20 g
  8. Drożdże Safale S-04

Wykorzystany sprzęt:

  1. Automatyczny kocioł zacierny GRAINFATHER

Zacieranie:

Stosowaliśmy następujące przerwy:

  1. 62*C – 40 min
  2. 72*C – 40 min
  3. 78*C – 10 min

Wysładzanie:

Przelanie młóta wodą (13 L) o temperaturze 78*C.

Gotowanie:

Koło 90*C zaczęło nam się pienienie. Około 15 minut mieszania i piana znacząco się zmniejszyła.

  1. Po 35 minutach od początku gotowania dodanie 40 g chmielu.
  2. Po 80 minutach od początku gotowania dodanie reszty chmielu, Curacao i glukozy.
  3. Po 90 minutach od początku gotowania rozpoczęcie chłodzenia. Przed uruchomieniem chłodnicy przeciwbieżnej piwo odpoczywało w kadzi 20 minut.

Zadanie drożdży. Start Kołowiaka przy 16 Blg.

Butelkowanie:

Piwo zlane do butelek przy około 4 Blg. Dodaliśmy 4g glukozy na każdą butelkę 0.5l. Zabutelkowano 24 L piwa (48 butelek)

 


KOSZT 1 BUTELKI PIWA NA DZIEŃ 07.11.2016: 1,48 zł *

*Podana cena dotyczy zakupu w sklepie Centrum Domowych Alkoholi (sklep stacjonarny).


CHCESZ ZROBIĆ TAKIE PIWO? NAPISZ DO NAS PRZYGOTUJEMY DLA CIEBIE ZESTAW!


 

Saison
Sezon na Kołowiak czas zacząć.
Saison
Saison na Kołowiak czas zacząć.
Saison
Saison na Kołowiak czas zacząć.
Saison
Saison na Kołowiaka przepis z książki „Domowe Piwo, Domowa Spiżarka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *