Milk Ale pierwsza krew

Milk Ale

Tak nasza testowa warka. Milk Ale. Piwo na bazie słodu Monachijskiego typ I z dodatkiem laktozy. Co z tego wyszło? No cóż… Dobre piwo! 🙂 Niska goryczka, duża słodycz miłe nuty karmelowe. Niestety mało trwała piana. Możliwe, że dodanie niewielkiej ilości słodu pszenicznego wpłynęło by dodatnio na jej trwałość. A jak i z czego powstało? Przepis poniżej.

Wielkość warki 24 L

IBU: 14

BLG: 17

Alko.: 7%

 

Składniki:

  1. Słód Monachijski typ. I 4 kg
  2. Słód Pale Ale 1 kg
  3. Słód karmelowy (30) 1,5 kg
  4. Słód Caramunich typ. III 0,5 kg
  5. Chmiel Lubelski 50g
  6. Laktoza 0,5 kg
  7. Drożdże Mangrove Jack M36

Wykorzystany sprzęt:

  1. Automatyczny kocioł zacierny COOBRA

Zacieranie (użyto 22L wody):

  1. 68°C – 60 min.
  2. 78°C – 15 min.

Wysładzanie:

Przelanie młóta wodą (7,6 L) o temperaturze 78*C.

Gotowanie:

  1. 75 min
  2. 15 min do zlikwidowania piany
  3. 45 min chmiel Lubelski 25g
  4. 15 min chmiel Lubelski 25g

Zadanie drożdży.

Butelkowanie:

Piwo zlane do butelek przy około 4 Blg. Dodaliśmy 4g glukozy na każdą butelkę 0.5l. Zabutelkowano 20 L piwa (40 butelek)


KOSZT 1 BUTELKI PIWA NA DZIEŃ 13.04.2017: 1,73 zł *

*Podana cena dotyczy zakupu w sklepie Centrum Domowych Alkoholi (sklep stacjonarny).


CHCESZ ZROBIĆ TAKIE PIWO? NAPISZ DO NAS PRZYGOTUJEMY DLA CIEBIE ZESTAW!



Milk Ale Milk Ale Milk Ale

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *