Dry Stout – Dark Side. Domowe warzenie piwa.

Dry Stout – „Dark Side”. Warzenie piwa.

Niedawno na warsztat wzięliśmy piwo w stylu Dry Stout. Przepis zaczerpnięty z książki „Domowa spiżarka, domowe piwo„. Dodaliśmy jedną modyfikację, a mianowicie dodaliśmy 500 g słodu wędzonego. Efekt jest dość ciekawy, choć prawdopodobnie przy kolejnej warce zmniejszyłbym jego ilość. Aromat wędzonego słodu jest dobrze wyczuwalny oprócz tego pojawia się przyjemna nuta słodów palonych. Piana jest gęsta i lekko brązowa. Ogólnie wrażenie pozytywne i spokojnie mogę polecić. Idealne piwo na chłodniejszy wieczór lub do jakiegoś steak’a albo do jednego i drugiego 🙂

Dla osób, które za aromatem wędzonym nie przepadają zalecam zmniejszenie proporcji do 100 – 200g słodu lub całkowite pominięcie tego składnika.

Składniki:

  1. Słód Pale Ale 3kg
  2. Słód Monachijski 1 kg
  3. Słód Karmelowy ciemny 0,3 kg
  4. Słód Czekoladowy 0,3 kg
  5. Słód Barwiący 0,1 kg
  6. Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg
  7. Słód Whisky 25-30 PPM
  8. Chmiel East Kent Golding 50 g
  9. Drożdże Safale S-04
  10. Mech irlandzki 5 g

Wykorzystany sprzęt:

  1. Automatyczny kocioł zacierny GRAINFATHER

Zacieranie:

Do zacierania użyliśmy 19 l wody. Stosowaliśmy następujące przerwy:

  1. 62*C – 40 min ( zasyp słodów: Pale Ale, Monachijski, karmelowy, wędzony (whisky) oraz płatki jęczmienne)
  2. 72*C – 30 min
  3. Po tym czasie zasyp słodów: czekoladowego oraz barwiącego. Podtrzymanie temp. 72*C i zacieranie przez 10 min.
  4. 78*C – 10 min

Wysładzanie:

Przelanie młóta wodą (11L) o temperaturze 78*C.

Gotowanie:

Koło 90*C zaczęło nam się pienienie. Około 15 minut mieszania i piana znacząco się zmniejszyła.

  1. Dodaliśmy 30 g East Kent Golding na 60 minut.
  2. Potem 20 g East Kent Golding oraz 5g wcześniej przygotowanego mchu irlandzkiego – gotowanie 10 min.

Chłodzenie i zadanie drożdży. Start dry stout’a przy 14 Blg.

Butelkowanie:

Piwo zlane do butelek przy około 4 Blg. Dodaliśmy 4g glukozy na każdą butelkę 0.5l.

 


Zapraszamy do obejrzenia filmu z zacierania naszego dry stout ‚a.


Dry Stout
Dry Stout. Niech słód będzie z Wami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *