Belgian Dubbel „Belgijska Dubeltówka”

Belgian Dubbel „Belgijska Dubeltówka”

Przedstawiam kolejny przepis na piwo ze słodów. Dziś Belgian Dubbel „Belgijska Dubeltówka”. Piwo zdecydowanie dla osób, które lubią mocniejsze piwa. Bardzo ładnie dojrzewa, nabierając szlachetności. Słodowe aromaty, szczególnie ze słodu Biscuit. Ładna bursztynowa barwa. Piwo degustowaliśmy w czasie „Czwartkowego Warzenia Piwa z Centrum Domowych Alkoholi„.

 

A z czego powstało?

 

Belgian Dubbel (wielkość warki 23L)

Składniki:

Słód Pilzneński 4 kg
Słód Abbey 1 kg
Słód Crystal 0,3 kg
Słód Biscuit 0,5 kg
East Kent Goldings 50 g
Cukier kandyzowany 0,5 kg
Mech irlandzki
Mangrove Jack drożdże piwowarskie M31 BELGIAN TRIPEL 10g

Zacieranie 22L wody:

52*C – 5 min
63*C – 90 min
78*C – 15 min
Wysładzanie 6,5L wody 78 oC

 

Gotowanie 1 godzina 20 minut

Chmielenie:

East Kent Goldings 25 g – 60 minut
East Kent Goldings 25 g + cukier kandyzowany + mech irlandzki – 10 minut
Schłodzenie warki i zadanie drożdży.

IBU: 29
ALKO: ok 7%


KOSZT 1 BUTELKI PIWA NA DZIEŃ 31.05.2017: 1,65 zł *

*Podana cena dotyczy zakupu w sklepie Centrum Domowych Alkoholi (sklep stacjonarny).


A było to tak 🙂


Belgian Dubbel
Belgijska Dubeltówka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *