Piwo pszeniczne. Brewkit

Piwo pszeniczne. Brewkit.

Kilka tygodni temu pokusiliśmy się o nastawienie piwa z Brewkit’u. Trochę tylko wzbogaciliśmy nasze piwo pszeniczne.

Wykorzystane składniki:

  1. Brewkit Coopers Wheat 1,7 kg
  2. Ekstrakt słodowy 1,7 kg
  3. Chmiel Citra 25g
  4. Słód karmelowy 30 PPM 500g
  5. Drożdże Safale S-04

Etap I („zaparzanie” słodu specjalnego. Wzbogacenie smaku i koloru – steeping)

Do niniejszego potrzebne będą: gorąca woda, worek zacierny (w naszym przypadku), jakieś 30 minut dodatkowego czasu, dopisanego do zabawy.

Gotujemy garnek gorącej wody. Ześrutowany słód karmelowy 30 EBC wsypujemy do worka zaciernego a następnie wkładamy do gorącej wody na jakieś 30 minut. Po tym czasie worek wraz ze słodem wyjmujemy z wody i czekamy aż nieco obcieknie. Powstały „napar” wlejemy następnie do naszego nastawu, co by nieco wzbogacił kolor i aromat naszego piwa.

 

Etap II (Rozgrzanie i rozmieszanie z wodą „puchy”)

W drugim garnku gotujemy wodę, wkładamy otwarte puszki z Brewkitem i ekstraktem słodowym. Czekamy na upłynnienie zawartości. Kiedy zauważymy, że nasz brewkit oraz ekstrakt słodowy dojrzały do przelania wlewamy (przynajmniej my tak zrobiliśmy) je do wcześnie przygotowanego „naparu” ze słodu karmelowego. I mieszamy, mieszamy.

 

Etap III (przelanie do fermentatora, dopełnienie wodą, dodanie drożdży)

Przygotowaną wcześniej mieszankę wlewamy do fermentatora, dolewamy do objętości 23 l czystą wodę (my użyliśmy wody oligoceńskiej). Wszystko należy wymieszać a następnie zadać drożdże Safale S-04 (u nas temperatura przy dodaniu drożdży wynosiła 27*C).

 

Etap IV (dodanie chmielu. Chmielenie na zimno)

Po 3 dniach fermentacji dodaliśmy 25g chmielu citra.

 

Etap V (rozlewanie piwa na prawo i lewo + refermentacja)

Nasze piwo zakończyło swoją pracę przy około 3 *Blg. Piwo zostało rozlane a do każdej butelki dosypana odpowiednia porcja glukozy (wykorzystaliśmy do tego miarkę do cukru).

 


 

Piwo pszeniczne. Brewkit
Brewkit Coopers pszeniczny w towarzystwie ekstraktu pszenicznego.

 


 

Piwo pszeniczne brewkit
A tak wygląda zakończenie tej historii i początek „Kołowiaka” pszenicznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *