Strong Ale gorzkie. Kołowiak

Strong Ale – Kołowiak. Warzenie piwa.

Kolejne piwo, które nastawiliśmy w Centrum Domowych Alkoholi. Tym razem strong ale z silnie wyczuwalną goryczką chmielową. Dla osób, które wolą piwa o mniejszej goryczce powinny zredukować chmiel goryczkowy. Piwo wystartowało przy 18 Blg a pracę zakończyło przy 4 Blg. Moc w nim jest i jest wyczuwalna. Wkrótce zaprezentujemy filmy pokazujący zacieranie niniejszego piwa oraz to ja dobrze się przy tym bawiliśmy. Zapraszamy do śledzenia naszych postępów.

Składniki:

  1. Słód Pale Ale 4 kg
  2. Słód Pilzneński 3 kg
  3. Słód Karmelowy czerwony 0,4 kg
  4. Słód Caramunich typ III 0,2 kg
  5. Chmiel East Kent Golding 25 g
  6. Chmiel Mosaic 25 g
  7. Chmiel Cascade 25 g
  8. Mangrove Jack drożdże piwowarskie M42 NEW WORLD STRONG ALE
  9. Cukier trzcinowy 1 kg
  10. Mech irlandzki 5 g

Wykorzystany sprzęt:

  1. Automatyczny kocioł zacierny GRAINFATHER

Zacieranie:

Do zacierania użyliśmy 24 l wody. Stosowaliśmy następujące przerwy:

  1. 52*C – 10 min (zasyp słodów: Pilzneński i Pale ale)
  2. 62*C – 50 min
  3. 72*C – 30 min (zasyp pozostałych słodów)
  4. 78*C – 10 min

Wysładzanie:

Przelanie młóta wodą (10,4L) o temperaturze 78*C.

Gotowanie:

Koło 90*C zaczęło nam się pienienie. Około 15 minut mieszania i piana znacząco się zmniejszyła.

  1. Dodaliśmy 25 g chmielu Mosaic na 60 minut.
  2. Potem 25 g chmieli East Kent Golding i Cascade 10g oraz 5g wcześniej przygotowanego mchu irlandzkiego – gotowanie 10 min.

Chłodzenie i zadanie drożdży. Start naszego strong ale przy 18 Blg.

 

Po czterech dniach dodaliśmy pozostałe 15g chmielu Cascade – chmielenie na zimno.

Butelkowanie:

Piwo zlane do butelek przy około 4 Blg. Dodaliśmy 4g ekstraktu słodowego ciemnego na każdą butelkę 0.5l.

 


strong ale Kołowiak
Kołowiak Strong ale Gorzkie
strong ale Kołowiak
Kołowiak Strong ale Gorzkie
strong ale Kołowiak
Kołowiak Strong ale Gorzkie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *