Czwartkowe warzenie piwa 27.04.2017

Pierwsze czwartkowe warzenie piwa z Centrum Domowych Alkoholi…

już za nami 🙂 Zobaczcie jak było na poniższym filmiku. Zapraszamy na kolejne „Czwartkowe warzenie piwa z Centrum Domowych Alkoholi”

 

A co warzyliśmy w tym dniu? Poniżej przepis.

 

Warzyliśmy Irish Stout’a (Dark Side of Chocolate).

Przepis:

Wielkość Warki: 23L
IBU: 27
Ekstrakt: 10 BLG

Słody:

W. Pala Ale 4,15 kg
Płatki jęczmienne 0,66 kg
Jęczmień palony 0,66 kg
Caraaroma 0,5 kg
Brown Thomas Fawcet 0,2 kg
Pszeniczny 0,1 kg

Chmiel:

East Kent Goldings 75g

Zacieranie (ilość wody do zacierania: 21L )

69*C – 60 min
78*C – 15 min

Wysładzanie – ilość wody 7L temp. 78*C

Chmielenie:

EKG 25g – 60 min
EKG 50g – 5 min

Drożdże:

MJ’s M42


A tak było:


czwartkowe warzenie
I degustacja też była 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *