Piwo ze słodu. Kołowiak.

Piwo ze słodu. „Kołowiak relacji Wiedeń-Monachium”

Przygotowaliśmy kolejne piwo ze słodu. Z początku miało być marcowe ale nie zauważyliśmy, że marzec już dawno minął.

Składniki:

  1. Słód pilzneński 5 kg
  2. Wiedeński 1 kg
  3. Monachijski 1 kg
  4. Carahell 0,5kg
  5. Chmiel Marynka 25 g
  6. Chmiel Tettnager 25 g
  7. Mangrove Jack drożdże piwowarskie M36 LIBERTY BELL 10 g
  8. Mech irlandzki 5 g

 

Wykorzystany sprzęt:

  1. Automatyczny kocioł zacierny GRAINFATHER

 

Zacieranie:

Do zacierania użyliśmy 23,5 l wody. Stosowaliśmy następujące przerwy:

  1. 62*C – 25 min
  2. 72*C – 45 min
  3. 78*C – 15 min

 

Wysładzanie:

Przelanie młóta wodą (8,60L) o temperaturze 78*C.

 

Gotowanie:

Koło 90*C zaczęło nam się pienienie. Około 15 minut mieszania i piana znacząco się zmniejszyła.

  1. Dodaliśmy 25 g Marynki na 60 minut.
  2. Potem 20 g Tettnagera na 5 minut.
  3. Wyłączyliśmy grzanie i na 15 minut dodaliśmy 10 g Tettnagera i 5g mchu irlandzkiego.

 

Butelkowanie:

Piwo „nabiliśmy w butelkę” przy około 3 Blg dodając 4g glukozy na każdą butelkę 0.5l.

 


 

piwo ze słodu
Kołowiak Relacji Wiedeń-Monachium
piwo ze słodu
Kołowiak Relacji Wiedeń-Monachium
piwo ze słodu
Kołowiak Relacji Wiedeń-Monachium

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *