Na cukrze czy na glukozie?

Cukier czy glukoza, co lepsze? To często zadawane pytanie.

Najszybsze nastawy fermentacyjne, czyli takie, które w krótkim czasie są gotowe do destylacji są przygotowywane na cukrze lub glukozie tak zwane cukrówki dla drożdży gorzelniczych. Większość dostępnych na rynku drożdży gorzelnianych typu turbo, radzi sobie zarówno z jednym jak i drugim surowcem fermentacyjnym, gdzie w przypadku cukru można uzyskać nawet do 20% stężenia początkowego fermentu (dane producenta) a na glukozie nawet do 23% (dane producenta drożdży Alcotec 23%).

 

Fermentacja

W procesie fermentacji nie ma większych różnic pomiędzy pracą drożdży z cukrem czy glukozą. Ważne jest spełnienie wymagań producenta, czyli proporcji cukru/glukozy, wody oraz utrzymanie temperatury w określonym przedziale dopuszczalnym dla danego szczepu drożdży. Należy pamiętać, że glukozy należy dać odpowiednio o około 10% więcej niż cukru.

 

Smak

Pomiędzy destylatem uzyskanym z cukru a glukozą jest pewna różnica w smaku. Destylat uzyskany na glukozie jest łagodniejszy w smaku od destylatu z popularnego cukru. Popularny cukier oprócz cukru zawiera dodatkowe związki chemiczne takie jak wybielacze, krystalizatory i inne, co decyduje nie tylko o walorach smakowych, ale również o jego „słodkości” tzn. wydajności energetycznej.

Jednak jeżeli na etapie destylacji przyłożymy się do poprawienia walorów fermentu/zacieru a na etapie destylacji wykorzystamy dobrej klasy sprzęt destylacyjny, to różnica w smaku pomiędzy destylatem z cukru a destylatem z glukozy będzie praktycznie niewyczuwalna.

Wydajność i ekonomika

Pod względem wydajności i ekonomiki prym wiedzie popularny cukier dostępny w każdym sklepie spożywczym. Pomimo zawartości wybielaczy, krystalizatorów i innych związków chemicznych, cukier jest najbardziej wydajny i ekonomiczny w użytkowaniu. Dla przykładu, pomimo wysokiej czystości chemicznej, glukozy potrzeba blisko dwa razy więcej niż cukru do uzyskania tej samej ilości destylatu. Biorąc pod uwagę cenę glukozy, stosowanie jej jest droższe w produkcji ale ze względów poznawczych (i smakowych) polecam co najmniej raz wypróbowanie glukozy w naszym hobby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *