Beczka na piwo domowe lub cydr

BECZKA 23L na piwo domowe lub cydr domowy


Plastykowa beczka o pojemności 23 l, wyposażona w kran i zakrętkę z zaworem ,służy do wtórnej fermentacji piwa domowego lub cydru a następnie do przechowywania i serwowania przygotowanegoBeczka na piwo 23L z kranem napoju.
Beczka na piwo domowe wyposażona jest w specjalną zakrętkę z zaworem, który zabezpiecza przed wydostawaniem się gazu CO2 powstającego podczas fermentacji wtórnej na zewnątrz a tym samym powoduje nagazowanie się napoju. Poprzez zawór dostarcza się także dodatkową ilość gazu CO2 z naboju.
Beczka przystosowana jest do rosnącego ciśnienia podczas fermentacji. Do dodatkowego nagazowania służą naboje CO2 o pojemności 8g oraz adapter na nabój, które należy dodatkowo dokupić.

ZLEWANIE PIWA/ CYDRU DO BECZKI


Po całkowitym odfermentowaniu piwa / cydru, przychodzi czas na zlewanie do butelek lub w naszym przypadku do beczki. W tym celu piwo / cydr należy delikatnie zlać  do beczki tak, aby nie poruszyć osadu  zgromadzonego na dnie fermentatora. Na końcówkę  rurki wchodzącej do beczki warto  założyć zaworek grawitacyjny który sprawi, że zlewane piwo nie będzie się nadmiernie pieniło w beczce. Następnie należy dodać  porcję cukru, która pobudzi fermentację w beczce. Ilość cukru powinna być określona przez producenta piwa, średnio przyjmuje się, że należy dodać 200g cukru na 20l piwa. Zamiast cukru można dodać suchy ekstrakt słodowy który sprawi, że nasze piwo będzie bogatsze w smaku. Niezależnie od tego czy dodajemy ekstrakt słodowy, glukozę czy cukier biały, zawsze należy dodać go w formie syropu. W tym celu odmierzoną ilość cukru / słodu zalewamy niewielką ilością gorącej wody i po całkowitym rozpuszczeniu i ostudzeniu wlewamy do beczki z piwem.
Po zalaniu beczki piwem domowym / cydrem i jej zakręceniu zakrętką z zaworem, beczkę należy przetrzymać w ciepłym miejscu przez  okres 3 dni w celu zapoczątkowania wtórnej fermentacji. Po tym czasie należy beczkę przenieść w chłodniejsze miejsce na okres  2-3 tygodni potrzebny na dojrzewanie do spożycia.

DLACZEGO WARTO STOSOWAĆ NABOJE CO2 DO BECZKI


Beczka wyposażona jest w specjalny kran spustowy, który służy do zlewania przygotowanego napoju bezpośrednio do kufli lub szklanek. W miarę ubywania piwa/cydru z beczki, ciśnienie wytworzone wAdapter do beczki na piwo do nabojow co2 beczce podczas fermentacji stopniowo spada. Chcąc zachować resztę  napoju w dobrym stanie / odpowiednie nagazowanie, świeżość, gęsta piana na piwie, CO2 pełni rolę antyutleniacza zabezpieczając trunek przed kontaktem z tlenem/ zaleca się uzupełnić brakujący CO2 za pomocą naboju. W tym celu, zakupiony nabój należ umieścić w specjalnym adapterze, który następnie wraz z nabojem należy wkręcić na szczycie zakrętki. Po wkręceniu, specjalnie zaprojektowany zawór przebije nabój i wolni CO2 do beczki.

Środki ostrożności podczas użytkowania beczki na piwo.

  1. Po każdorazowym użytkowaniu beczki jak i przed każdym kolejnym użyciem, beczkę należy dokładnie umyć z użyciem detergentu. Dodatkowo przed użyciem samą beczkę z kranem można przepłukać roztworem z pirosiarczynu  potasu w celu lepszego odkażenia a następnie czystą wodą.
  2. Należy bardzo dokładnie nakręcać zakrętkę aby nie przekrzywić gwintu. Może to spowodować rozszczelnienie  pojemnika.
  3. Dodając gaz z naboju do beczki należy odczekać aż nabój całkowicie się opróżni. Nie wolno odkręcać adapteru z nabojem w czasie wydobywania się gazu z naboju.

Znaleziono w Google poprzez:

  • beczka na piwo
  • beczka do piwa
  • beczki na piwo
  • beczka do piwa domowego
  • beczułka do piwa
  • do czego sluzy beczka do piwa
  • beczułki na piwo
  • beczułka na piwo
  • beczółka na piwo
  • beczka do fermentacji piwa

Leave a Reply

Powered by sweet Captcha